Gå til hovedindhold

Tillykke til Swaziland

Enhedslisten lykønsker demokratiforkæmpere i Swaziland, hvor People’s United Democratic Movement har 30 års jubilæum.

I tre årtier har People’s United Democratic Movement (PUDEMO) været garant for kampen for demokrati og basale rettigheder for Swazilands befolkning, for et solidarisk og socialistisk program og for, at befolkning – ikke mindst de mange fattige i landet – inddrages i den politiske proces.

Jubilæum i krisetider

Jubilæet finder sted ved en korsvej i såvel Swazilands og PUDEMOs historie. Swaziland er i dyb krise, såvel økonomisk, socialt, og politisk. Og PUDEMO har brug for al den støtte, de kan få, da enhver politisk manifestation fra bevægelsen bliver mødt med undertrykkelse, spionage, fængslinger, tortur og i enkelte tilfælde drab af deres medlemmer – blot fordi de med fredelige midler kræver demokrati og socioøkonomisk retfærdighed for borgerne i Swaziland.

PUDEMO er det største politiske parti i det ellers enevældige kongedømme Swaziland. Et land, hvor kongen reelt bestemmer alt; hvor to tredjedele af befolkningen overlever for under en dollar om dagen, mens kongefamilien lever i luksus; hvor den forventede levealder er under 40 år på grund af AIDS; hvor alle partier er forbudt; og hvor demokratibevægelsen med PUDEMO i spidsen brutalt undertrykkes.

PUDEMOS politiske arbejde

PUDEMO arbejder blandt andet for oprettelsen af en velfærdsstat, for gratis uddannelse og sundhed til alle og for et samfund, hvor kongen fratages sin politiske magt.

Rent politisk arbejder PUDEMO ved blandt andet at opfordre til boykot af Swazilands skin-demokratiske valg i år samt til målrettede sanktioner imod kongefamilien og eliten i landet. Men man arbejder ligeledes med massebaseret kampagnearbejde og borgeruddannelse i blandt andet demokrati.

Dybt venskab mellem Enhedslisten og PUDEMO

Masseaktioner og borgeruddannelse er netop to af hovedområderne i Enhedslistens projekt med PUDEMO, der er støttet af Institut for Flerpartisamarbejde. Det skal give PUDEMO et øget kapacitetsmæssigt og økonomisk råderum og til gengæld give Enhedslistens medlemmer og andre interesserede i Danmark viden om nutidige frihedskampe.

Enhedslisten startede samarbejdet med PUDEMO sidste år, men vores to partiers venskab går adskillige år tilbage. Det blev styrket, da PUDEMOs præsident Mario Masuku for få uger siden gæstede Danmark og Enhedslisten under et officielt besøg.

Under besøget takkede Mario Masuku Enhedslisten for samarbejdet: ”Vi vil befri os selv. Men vores partnerskab med Enhedslisten vil række langt, for solidaritet fra lande som Danmark spiller også en vigtig rolle. Demokratisering tager tid, men jeg tror at vi vil se et gennembrud i vores levetid”.

Christian Juhl, udenrigs- og udenlandsordfører og
Nikolaj Villumsen, menneskerettighedsordfører

Torsdag, 27. juni 2013 - 13:53

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]