Gå til hovedindhold

Thor Pedersen, flødeskumsord og matadorpenge

[img_assist|nid=8171|title=|desc=|link=popup|align=left|width=277|height=138]

Regeringens finanslovsforslag for 2008 er en øvelse i at omsætte store løfter til skrabede budgetter. Den kvalitetsfond på 50 mia. kr. som regeringen lancerede i sidste uge udmøntes slet ikke i finansloven for 2008.

 

 

 

 

 

 

Finansloven flyder over med regeringens pæne ord om mere velfærd og miljø, men reelt er det bare genbrug af gamle penge og nye løfter er slet ikke nævnt i budgettet. F. eks er der ikke afsat en eneste kr. til den kvalitetsfond med 50 mia. kr., der blev annonceret forleden. Der er tale om massiv anvendelse af matadorpenge.

 

Det er også tom snak, når der i finanslovsforslaget tales om en skærpet indsats på klimaområdet og at der afsættes i alt 535 mio. kr. til nye initiativer på dette område. Få linier efter er pengene stort set forsvundet. 450 millioner af det afsatte beløb skal slet ikke bruges til at forbedre miljøet. Regeringen slås for at Danmark får lov til at svine mere, end der er lagt op til i de internationale forhandlinger. Taber miljøet vil regeringen spare de afsatte penge. Taber Danmark den diskussion, bliver der heller ikke en større indsats for miljøet. Så skal pengene bruges til at betale for, at Danmark må svine som vi gør.

 

Reelt er der ingenting til miljøet i forslaget til finanslov, men de gamle besparelser står ved magt. Over 2 mia. kr. er der skåret på miljøindsatsen i denne regerings levetid.

 

Velfærden begrænses i forhold til den private sektor. Under den nuværende regering toppede de offentlige serviceudgifter på 26,6 % af BNP i 2004. Herefter er det gået ned ad bakke. Hvis regeringen skulle bruge samme andel af BNP på det offentlige forbrug i 2008 som i 2004 ville de skulle bruge 14 mia. kr. mere end de lægger op til. Samtidig opererer de med et overskud på 61,3 mia. kr. i 2008, så det er ikke penge der mangler. Men regeringen har bare ikke viljen til at styrke velfærden. Det viser de igen og igen.

 

Regeringens flødeskumsord om støtte til velfærden kommer heller ikke til udtryk i antallet af offentlige ansatte. Antallet af offentlige ansatte forventes at falde med 1.000 personer i 2008 sammenlignet med 2004. I samme periode forventes en stigning på 122.000 beskæftigede i den private sektor. Vi får færre, ikke flere hænder til velfærden under denne regering.

 

Når man samtidig ser på regeringens udspil til 2015-planen, så ser udsigterne ikke bedre ud for årene efter 2008. Regeringen planlægger at 2008 bliver det år hvor væksten i det offentlige forbrug topper. De følgende år frem til 2015 strammes livremmen yderligere.

 

Regeringens finanslov er endnu et led i den langsigtede strategi for udhuling af velfærdssamfundet. Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har meget præcist beskrevet udviklingen som en fløjlsrevolution: ”På lang sigt opstår et nyt Danmark” (Børsen den 16.02-2004) Ved at stramme grebet om den offentlige sektor og stimulere den private sektor skabes gradvist en situation, hvor den offentlige sektor er et nedslidt foretagende på 2. klasse mens den private sektor drøner derudaf på 1. klasse.

 

 

Tirsdag, 28. august 2007 - 13:06

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]