Gå til hovedindhold

Svigtende MRSA-indsats koster dyrt

Nye gysertal for smitten med multiresistente bakterier er resultatet af års svigtende indsats mod svinesektorens overforbrug af antibiotika.

Antallet af mennesker, der er smittet med den farlige svine-MRSA, er fordoblet i 2014. Alligevel har regeringen stadig ikke har fulgt op på de forslag, som en ekspertgruppe kom med i december 2014.

Års passivitet koster

Situationen i dag er direkte afledt af den måde, svineproduktion drives på i Danmark, og af politikeres passivitet, fastslår fødevareordfører Per Clausen.

- Den eksplosive spredning af antibiotikaresistent MRSA er en konsekvens af forholdene i den industrialiserede svineproduktion, hvor alt for få svin opholder sig på alt for lidt plads, og antibiotika bliver overforbrugt, siger han.

- Hensynet til denne produktion forklarer mange års passivitet og enkelte helt utilstrækkelige tiltag.

Sundhed bør veje tungere end svineproduktion

Konsekvensen er, at sundhedssystemet i dag må indstille sig på, at alle med tilknytning til svineproduktionen og mennesker med kontakt til disse er smittet med MRSA. Dette koster både penge og liv.

- Det giver store ekstra-omkostninger for sundhedsvæsenet, hvis man skal forhindre, at syge og svækkede udsættes for denne smitte, som for disse mennesker kan være direkte livstruende, siger Per Clausen.

- Tiden er derfor inde til en effektiv indsats mod MRSA i svineproduktion. Det er muligt, at dette vil blive dyrt, men udviklingen indtil nu viser, at passivitet også koster. Og vi kan ikke blive ved at prioritere hensynet til svineproduktionen over hensynet til menneskers sundhed.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]