Gå til hovedindhold

Sundhed til udokumenterede migranter er en samfundsopgave

De frivillige på Sundhedsklinikken for udokumenterede migranter har haft hele 600 patienter på ét år. Samfundet bør overtage den påtrængende opgave, mener sundhedsordfører Stine Brix.

I dag offentliggøres den første årsrapport fra Sundhedsklinikken for udokumenterede migranter i København. Rapportens tal gør det soleklart, at der er et stort og ellers udækket behov for sundhedsbehandling til papirløse.

- Sundhedsklinikkens frivillige yder et uundværligt stykke arbejde, men Danmark bør leve op til de internationale forpligtigelser på området og sikre et mere permanent tilbud om hjælp – også til gravide, fødende og kronikere, mener Stine Brix.

Det handler om liv og død

At overlade ansvaret for sundhed, liv og død til frivillige organisationer er ikke en langstidsholdbar løsning. 

- Der er et reelt behov for sundhedsydelser til migranter uden opholdspapirer, og det skal vi tage alvorligt, fastslår Stine Brix. 

- Her må vi som samfund træde til med et systematisk tilbud, som også kan nå ud til de migranter, som ikke lever i københavnsområdet.  Vi har en humanitær forpligtigelse til at hjælpe de her mennesker.

Brug for fokus på gravide og deres børn 

En stor del af patienterne er gravide kvinder, som klinikken ofte mister kontakten med efter fødslen.

- Det er bekymrende, for så kan vi ikke sikre, at børnene modtager børneundersøgelser og vaccinationer, forklarer Stine Brix.

- I mine øjne understreger det behovet for, at samfundet træder til og åbner for behandling af kvinder og børn.

 

Fakta om klinikken og dansk lovgivning:

Ifølge dansk lovgivning må folk, som ikke har lovligt ophold i Danmark, kun få gratis lægehjælp, når deres lidelse defineres som akut, dvs.  livs- og/eller førlighedstruende.

Eksempelvis er graviditeter ikke i sig selv defineret som akutte, og kvinder uden papirer skal derfor betale for jordemoder- og lægekonsultationer. Fødsler til termin, dvs. efter 38. uge og inden 41. uge, er heller ikke defineret som akutte.

Resultatet er, at de gravide ofte må fravælge graviditetskontroller og først opsøger hospitalet, når fødslen går i gang. Alternative tilbud i form af fx Sundhedsklinikkens tilbud er derfor afgørende for sundheden for mor og barn.

Torsdag, 25. oktober 2012 - 11:05

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]