Gå til hovedindhold

Stop social dumping til søs

Syrien-aktionen lader giftgas fragte for Danmark - til polsk løn. Det er uacceptabelt, mener Christian Juhl.

På det danske DFDS-skib Ark Futura er tolv sømænd i færd med at fragte kemiske våben fra Syrien for Danmark.

De fem af dem er danske og får tre gange så meget i løn som deres syv polske kolleger for samme arbejde. Polakkerne bliver nemlig ikke lønnet efter dansk overenskomst.

Regeringen trodser EU-retten

Forsvarsministeriet, der har hyret sømændene, benytter den såkaldte DIS-lov til at hyre international arbejdskraft til ussel løn. Men det er i strid med EU-retten, mener arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

- En polsk sømand er også EU-borger, og EU-retten siger, at så har man ret til at få løn efter det land, hvor rederiet kommer fra, og hvor opgaven løses, siger han.

- Denne aktion er bestilt af den danske stat, via et dansk rederi - den kan ikke være mere dansk. Ergo skal lønningerne også være danske.

Forsvarsministeren accepterer social dumping

Enhedslisten advarede allerede forsvarsministeren om problemet før jul, men blev ignoreret. Regeringen er altså oplyst om, at du udøver social dumping.

- Man kan se, at regeringen har sørget for forsikringer og de formelle ting, der skal være i orden. Men de har undladt én ting: løn- og arbejdsforhold. Det virker helt helt grotesk efter min mening, siger Christian Juhl.

- Vi finder det stærkt kritisabelt, at regeringen sniger sig uden om at sikre søfolk, der er på en farlig mission for den danske stat, danske løn- og arbejdsforhold.

Mandag, 13. januar 2014 - 16:03

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]