Gå til hovedindhold

Stop slavearbejde i Qatar

VM i Håndbold er gået i gang i Qatar - hjulpet godt på vej af immigrantarbejdere, der arbejder under slavelignende forhold med livet som indsats.

De nepalesiske arbejdere er nu ved at forberede VM i fodbold, der i 2022 ligeledes vil finde sted i Qatar. Indtil videre har omkring 1000 af dem mistet livet på grund af helt urimelige arbejdsforhold.

- Hvis de her arbejdere skal have et bare nogenlunde liv, hvor de ikke behøver frygte at dø på jobbet, så kræver det, at det internationale samfund lægger massivt pres på magthaverne i Qatar, siger idrætsordfører Jørgen Arbo-Bæhr.

12 timers arbejdsdag uden vand og løn

- Arbejdsforholdene for immigrantarbejderne i Qatar er helt igennem forfærdelige. Arbejderne bliver tvunget til at aflevere deres pas, så de bliver bundet til deres kontrakt, og de har forbud mod at organisere sig i fagforeninger, fortæller idrætsordføreren.

- De arbejder 12 timer syv dage om ugen, får som regel ikke vand at drikke i varmen, kun ringe eller endog slet ingen løn. Og det sker med livet som indsats.

Vi skal lægge pres på Qatar

Jørgen Arbo-Bæhr finder det skammeligt, at hverken Det Internationale Håndbold Forbund eller FIFA har udnyttet deres pondus til at presse bedre forhold for immigrantarbejderne igennem. 

- Hvis arbejdsforholdene ikke bliver markant bedre, så mener jeg bestemt, at FIFA både kan og bør flytte VM i fodbold til et andet land i 2022. Jeg vil derfor spørge både DHF og DBU om, hvad de har gjort for at lægge pres på Qatar, siger han.

- Jeg har allerede i dag stillet såvel udenrigs-, som beskætigelses- og idrætsministeren spørgsmål om, hvad de vil gøre for at sikre immigrantarbejderne anstændige arbejdsforhold. For selvfølgelig bør også den danske regering lægge pres på Qatar i denne sag. 

Det kan du gøre: Følg med på siden "Boykot VM i fodbold i Qatar - ingen fodbold på de dødes grave", som nogle danskere har taget initiativ til at oprette på Facebook.

Fredag, 16. januar 2015 - 10:09

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]