Gå til hovedindhold

Stakket frist for slagterierne

Det er en god nyhed, at arbejdspladserne på Bornholm bliver reddet, men uden ny strategi har de danske slagterier en stakket frist.
 
NNF og Dansk Industri har indgået en aftale, der skal redde 190 arbejdspladser på slagteriet i Rønne og et tilsvarende antal i følgeindustrien. Slagteriarbejderne på Bornholm stemmer om aftalen onsdag og torsdag i næste uge.

Aftalen indebærer, at hver slagteriarbejder årligt skal skyde 15.000 kr. i et selskab, der skal investere i slagteriet på Bornholm. Yderligere penge skydes i slagteriet fra Vækst- og Erhvervsministeriet og fra Bornholms kommune. Aftalen løber i 5 år, men kan opsiges af hver af parterne med et halvt års varsel.

Løsningen er ikke optimal

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl glæder sig over, at der er findet en løsning her og nu på Bornholm, men understreger, at den ikke er uden torne.

- Det er et betydeligt beløb, som slagteriarbejderne skal investere fra deres fritvalgskonto på 3,5 % af deres løn. Oveni får Danish Crown - der sidste år høstede et koncernoverskud på 1,5 mia. kr., og hvor de tre topchefer alene deler en årsløn på 26 mio. kr. - dyppet snablen grundigt i stats- som kommunekassen, siger han.

- Det burde betyde, at såvel arbejderne som kommunen fik langt større indflydelse på driften af slagteriet. Enhedslisten havde gerne set, at slagteriet helt var blevet taget fra Danish Crown, og den fortsatte drift  bundet op på en plan for omlægning af den bornholmske svineproduktion og slagteridrift.

Ny strategi for svineproduktion nødvendig

Fødevareordfører Per Clausen tilføjer, at aftalen ikke løser de grundlæggende problemer for den danske slagteribranche.

- Danmark masseproducerer svinekød med effektivitet og lav løn som konkurrenceparametre. Den strategi har mere end halveret antallet af arbejdspladser på slagterierne på få år. Det kan vi kun rette op på ved at omlægge svineproduktionen til økologisk drift og slagteridriften til mere forædlede produkter, påpeger han.

- Vi opfordrer derfor fagbevægelsen, regeringen og kommunen til at benytte det pusterum, som aftalen giver, til at overveje en ny økologisk strategi med Bornholm som omdrejningspunkt. Også Fyn og Faaborg Slagteri bør inddrages i forsøget med en ny strategi.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]