Gå til hovedindhold

ROJ-dom sår tvivl om ytringsfriheden

Højesterets dom over ROJ-TV kalder på politisk handling, der kan sikre ytringsfriheden, mener retsordfører Pernille Skipper.

ROJ-TV har i dag fået frakendt sin sendetilladelse af Højesteret. Dommen truer pressefriheden og ytringsfriheden i Danmark, mener Enhedslisten, som vil have justitsministeren til at revidere terrorlovgivningen.

Terrorloven truer ytringsfriheden

Dommen over ROJ-TV viser, at ytrings- og pressefriheden er under pres.

- Terrorloven kan åbenbart bruges til at idømme et medie en stor millionbøde og inddrage sendetilladelsen på baggrund af ”ensidig og partisk” dækning. Kernen i pressefriheden og ytringsfriheden er netop, at medierne frit kan dække konflikter, og at staten ikke blander sig i, hvilke parter der skal høres, hvornår og hvor meget, siger Pernille Skipper.

- At inddrage sendetilladelsen er et voldsomt skridt, der traditionelt har været en opgave for Radio- og TV-nævnet, som jo netop har et meget stort overblik over tv-stationers sendeflade. Domstolene i denne sag har kun har gennemgået en meget lille del af ROJ TV’s udsendelser.

Dommen rækker ud over Danmark

Pernille Skipper minder desuden om, at den kurdisk-tyrkiske konflikt er kompliceret og blandt andet udspringer af statslig undertrykkelse af den kurdiske del af befolkningen. Derfor er det særligt problematisk, at en dansk domstol trækker så snævre grænser for, hvordan medier må dække en sådan konflikt i et andet land. 

- Tyrkiet har et anstrengt forhold til ytringsfrihed. Derfor måtte kurderne søge deres informationsfrihed ved at placere en tv-station i et andet land. Og derfor har denne dom konsekvenser langt udover Danmarks grænser, siger hun.

- Jeg håber, at ROJ-TV vil tage sagen videre til menneskerettighedsdomstolen. Men dommen kalder også på politisk handling i Danmark. Det kan ikke være rigtigt, at terrorlovgivningen i et demokratisk land skal betyde, at pressen ikke kan levere information frit uden at frygte for retlige konsekvenser.

Torsdag, 27. februar 2014 - 13:42

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]