Gå til hovedindhold

Retssikkerheden i FE-aftale er ikke i orden

Enhedslistens er kritisk over for forsvarsforligskredsens aftale om at overvåge danskere i udlandet og bevilge 415 mio. kr. over fire år til Forsvarets Efterretningstjeneste.

Selvom det vil kræve en dommerkendelse, så er tærsklen for, hvornår overvågning af danskere i udlandet er i orden, alt for lav.

Retsodfører Pernille Skipper siger:

- Efter massive protester lykkedes det at presse regeringen og de øvrige partier i forsvarsforliget til, at der skal en dommerkendelse til, før Forsvarets Efterretningstjeneste må overvåge danskere i udlandet. Men det ændrer desværre ikke ved, at tærsklen for, hvornår FE må overvåge en dansker i udlandet, blier lavere end efter de regler, der gælder for PET's overvågning af danskere i Danmark. Det fremgår f.eks. af udtalelser fra FE-chef Thomas Ahrenkiel, at FE's overvågning af danskere i udlandet kan sættes ind ”i en tidligere fase”, hvilket er retssikkerhedsmæssigt bekymrende.

- Selvfølgelig skal vi bekæmpe terrorisme og beskytte demokratiet. Men det skal gøres med respekt for vores retsstat og retssikkerhed. Jeg er skuffet over, hvordan SF og Radikale i kølvandet på de forfærdelige terrorangreb i Paris og København har sat grundlæggende principper over styr. Heldigvis har et stort pres udefra ført til, at man droppede de oprindelige planer om overvågning uden retskendelse, men desværre er man alligevel gået med til indskrænkninger i danske borgeres retssikkerhed. Det er rigtig ærgerligt

- FE er den mest lukkede af vores efterretningstjenester og bliver stort set ikke kontrolleret. Nu har forsvarsforligskredsen givet dem beføjelser til at overvåge danske borgere uden de normalt gældende mistankekrav og afsat yderligere 415 mio. kr. til denne lukkede, militære efterretningstjeneste. Vi ville bestemt have prioriteret anderledes. For så stort et beløb ville man kunne få rigtig mange exitforløb og andre forebyggende tiltag mod anti-radikalisering, som på længere sigt ville have en langt større og mere bæredygtig effekt i kampen mod ekstremisme og terrorisme.

Fredag, 10. april 2015 - 9:07

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]