Gå til hovedindhold

Respirator-skandale skal løses nu

I januar og februar er 11 mennesker blevet langsomt kvalt, fordi ventetiden på en respirator er for lang. Per Clausen har kaldt sundhedsministeren i samråd.

I Østdanmark er det kun RespirationsCenter Øst på Rigshospitalet, der kan iværksætte hjemmerespiratorbehandling. Her er ventelisterne dødeligt lange, fordi der mangler sengepladser og plejepersonale.

 - De allermest akutte patienter må vente et halvt år, og så lang tid kan ingen holde vejret. Derfor skal den her sag løses nu, udtaler Per.

Eksplosion af dødsfald
Ventelisterne går især ud over patienter, der på grund af muskelsvind ikke har kræfter nok til at trække vejret selv. Det er intet problem, hvis de får en hjemmerespirator til at hænge bag på kørestolen, men pt. dør mange forinden.

Sidste år blev 9 patienter kvalt, mens de ventede på en respirator, uden at det gjorde indtryk på Region Hovedstaden eller den daværende sundhedsminister, Jakob Axel Nielsen.

I år er 11 patienter døde bare i januar og februar. Dermed risikerer vi over 60 helt unødvendige dødsfald i år, hvis der ikke sker et skred i sagen.

Sundhedsministerens ansvar at gribe ind
Den tidligere sundhedsminister vaskede hænder i sagen ved slet og ret at henvise til regionernes ansvar. Det ansvar har regionerne på deres side ikke formået at løfte, og Region Hovedstaden har undskyldt sig med generelle nedskæringer og utilstrækkelige bevillinger.

På den måde kan bolden spilles frem og tilbage, mens patienterne fortsætter med at blive kvalt. Det er uacceptabelt, og derfor har Enhedslisten kaldt den nye sundhedsminister, Bertel Haarder, i samråd.

 - Det er sundhedsministerens ansvar at sikre, at sundhedsvæsnets struktur fungerer, udtaler Per.

 - Vi vil derfor bede ham redegøre for, hvordan han vil sikre, at regionerne løfter deres ansvar i denne sag, så der ikke sker flere dødsfald.

Fredag, 26. marts 2010 - 12:55

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]