Gå til hovedindhold

Regionspolitik for øko-svineplan

Enhedslisten i Region Hovedstaden har taget initiativ til, at regionen aktivt skal støtte beskæftigelsen via økologisk svineproduktion.

Konkret skal regionen understøtte omlægning til økologisk svineproduktion på Bornholm ved at garantere, at produkterne kan afsættes.

Offentlige indkøb kan fastholde lokale job

Baggrunden for initiativet er den annoncerede lukning af slagteriet på Bornholm. Det betyder 190 færre arbejdspladser på selve slagteriet, men endnu flere som følgevirkning.

- En omlægning af svineproduktionen på Bornholm til økologisk drift kan sikre en fremtid for såvel svineproduktion som slagteriet på Bornholm – og dermed fremme den regionale beskæftigelse, udtaler Marianne Frederik, der er medlem af regionsrådet for Enhedslisten.

- Strategiske offentlige indkøb kan understøtte en sådan omlægning og på den måde fremme lokal beskæftigelse. Hvis Region Hovedstaden vælger varerne til sin store offentlige bespisning med omtanke, kan det fastholde arbejdspladser i regionen.  

National grøn omstilling kan støttes lokalt

Enhedslisten arbejder nationalt, regionalt og lokalt for grøn omstilling som drivkraft for både at bevare og skabe nye arbejdspladser og eksport. I regionerne og lokalt arbejder Enhedslisten for en indkøbspolitik, jobskabelse og klimapolitik, der støtter denne grøn omstilling.

Enhedslisten i Folketinget har fremlagt et samlet udspil, der skal skifte Danish Crowns konkurrence på løn og masseproduktion ud med en satsning på økologiske højkvalitetsprodukter. De har nemlig dobbelt så høj eksportværdi og kan på den måde bidrage til at bevare danske arbejdspladser.

Første fase er at bevare de to lukningstruede slagterier på Bornholm og i Faaborg og benytte dem som murbrækkere for denne omstilling. 

Det foreslår Enhedslisten konkret i Region Hovedstaden:

  • I forlængelse af hovedstadsregionens vedtagelser omkring den grønne og innovative hovedstad er det oplagt at støtte en økologisk svineproduktion på Bornholm.
  • Region Hovedstaden kan via sin grønne indkøbspolitik købe lokalt producerede, økologiske fødevarer, herunder økologisk svinekød.
  • Region Hovedstaden kan via den regionale, grønne politik støtte nye innovative kræfter, der fx vil arbejde for en kooperation, der står for økologisk fødevareproduktion og -salg.
  • Region Hovedstaden kan støtte grønne erhvervsuddannelser og praktikpladser.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]