Gå til hovedindhold

Regeringen bryder løfter til syge

Det er et klokkeklart løftebrud, at regeringen vil halvere sygedagpengeperioden til 26 uger, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

Den ændring af reglerne om sygedagpenge, som beskæftigelsesminister Mette Frederiksen har præsenteret i dag, er i strid med regeringsgrundlaget. Regeringen svigter det løfte, som de gav syge danskere før valget: At man skal kunne få sygedagpenge, indtil man er rask - også hvis det tager mere end 52 uger.

En klokkeklar forringelse

I stedet vil regeringen nu for langt de fleste sygemeldte danskere halvere den periode, de kan få sygedagpenge i. Det chokerer politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

- Det er en alvorlig forringelse af sygedagpengeordningen. Man skærer sygedagpengeperioden ned fra 52 uger til 26 uger. Det betyder helt konkret, at en stor gruppe langtidssyge får forringet deres økonomi, siger hun.

- Jeg må indrømme, at jeg på ingen måde havde forestillet mig, at regeringen ville svigte deres egne løfter om at afskaffe varighedsbegrænsningen. At de oven i købet kommer med et forslag som forringer forholdene for størstedelen af de langtidssyge, har jeg virkelig svært ved at forstå.

Håber på reelle forhandlinger

Med til regelændringerne hører en kort liste over livstruende sygdomme, som trods alt slipper for varighedsbegrænsningen.

- Det er selvfølgelig glædeligt, at regeringen vil skabe bedre forhold for en lille gruppe langtidssyge med særlige livstruende sygdomme. Men forbedringen finansieres af den store gruppe af langtidssyge, der får forringet deres økonomi. Og man gør ikke syge mennesker raske ved at tage penge fra dem og gøre deres økonomiske situation usikker. Tværtimod, fastslår Johanne Schmidt-Nielsen.

- Jeg har derfor svært ved at se, at Enhedslisten skulle kunne støtte det udspil, som regeringen har præsenteret i dag. For godt nok forbedrer man forholdene for en lille gruppe langtidssygemeldte. Vi håber, at regeringen åbner op for reelle forhandlinger om reformen og kommer til fornuft, så vi kan hjælpe dem med at indfri løfterne til alle de langtidssyge.

Torsdag, 7. februar 2013 - 18:01

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]