Gå til hovedindhold

Piratsagen er ikke afsluttet

Vi er ikke nået til bunds i den mest omfattende gidseltagning i dansk søfarts historie. Det vil Christian Juhl ændre på.

Piratangrebet mod rederiet Shipcraft ud for Somalias kyst medførte, at 6 søfolk var gidsler i 838 dage. 

De seneste uger har rederiets direktør Claus Bech i Berlingske og senest Jyllandsposten givet sin vurdering af gidseltagningens forløb, og han opfatter sagen som afsluttet. Det er udenrigspolitisk ordfører Christian Juhl er uenig i:

Selve gidseltagningen er ikke undersøgt

- Sagen er langt fra afsluttet. Perioden under selve gidseltagningen og forhandlingerne er slet ikke undersøgt. Hverken i forhold til rederiets, forhandlernes, ministeriet eller efterretningstjenestens handlinger og mangel på samme, siger Christian Juhl.

- Da gidslerne blev frigivet, bad Enhedslisten regeringen gennemtrevle forløbet via Den Særlige Havarikommission, der har en dommer for bordenden. Det afviste daværende erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen. I stedet bad hun den permanente havarikommission gennemføre en langt mindre forpligtende undersøgelse.

Enhedslisten forlanger redergørelse 

For Christian Juhl er det afgørende, at en så alvorlig gidselsdag bliver undersøgt til bunds.

- Vi er nødt til at få svar på, om alle gjorde deres yderste, eller om nogen i rederiet, rederiforeningen eller Udenrigsministeriet kunne have sikret et bedre og hurtigere forløb. Det skal vi vide både af hensyn til gidslerne og for at kunne forebygge lignende situationer, siger han.

- Men der har været et påfaldende fravær af lyst til at komme til bunds i denne alvorlige sag. Derfor har Enhedslisten nu bedt udenrigsministeren redegøre for sagen i Udenrigspolitisk Nævn snarest muligt. 

Mandag, 10. februar 2014 - 10:51

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]