Gå til hovedindhold

Overvågning af danskere er et faktum

Det er i dag kommet frem, at den amerikanske efterretningstjeneste NSA har overvåget danske interesser. Statsministeret må tage ansvar.

Det er Information, der beskriver, hvordan NSA overvågede forberedelserne af COP15-topmødet i København i 2009 og planlagde at overvåge selve mødet også.

Af dokumenterne fremgår det, at overvågningen også var rettet mod danske interesser.

Statsministeren må tage ansvar

Derfor kræver Enhedslisten, at statsministeren tager ansvar for danske borgeres frihedsrettigheder, tager afstand fra overvågningen og igangsætter en undersøgelse.

- Det er jo helt uacceptabelt, hvis danske interesser overvåges af en af vores såkaldte nære allierede, siger retsordfører Pernille Skipper.

- Efter dagens afsløringer kan statsministeren ikke længere stikke hovedet i busken. Alt peger på, at Danmark ikke er fritaget for den overvågning, som NSA foretager, og nu må hun tage ansvar for at beskytte danske borgeres frihedsrettigheder.

Frihedsrettigheder på spil

Demokrati forudsætter, at man kan bevæge sig frit og kommunikere frit uden at blive overvåget, understreger Pernille Skipper.

- Nu har som minimum ekstremt stærke indicier for, at danske statsinteresser og borgere bliver overvåget på samme måde som mange andre lande i Europa. Det skal vi på ingen måde finde os i, siger hun.

- Vi forventer, at regeringen meget klart forklarer, hvorfor de alligevel stadig sætter sin lid til, at der ikke foregår ulovlig overvågning i Danmark. Det virker jo ganske enkelt naivt. Som minimum må regeringen signalere klart, at de vil beskytte danske frihedsrettigheder og sætte gang i en uafhængig undersøgelse.

Torsdag, 30. januar 2014 - 10:08

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]