Gå til hovedindhold

Nul fokus på rettigheder og uddannelse

Der er både gode og dårlige elementer i Koch-udvalgets anbefalinger, men opgøret med bureaukrati og ydmygelse udebliver.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl havde håbet, at udvalget ville foreslå et grundlæggende opgør med 00'ernes beskæftigelsestilgang og lade A-kasserne og arbejdsmarkedets partere spille en mere fremtrædende rolle.

 

Ja til uddannelse - nej til lavere dagpengesats

Som et af de positive elementer fremhæver Christian Juhl forslaget om et uddannelsesløft til ufaglærte:

- Men vi mener ikke, at det er en god idé, at det skal ske på nedsat dagpengesats, og vi ærgrer os over, at udvalget samtidig vil udhule de arbejdsløses ret til seks ugers selvvalgt uddannelse. 

Det største problem er dog, at udvalget slet ikke har diskuteret, hvad der skal ske med de mere end 34.000, som er faldet ud af dagpengesystemet. Det har regeringen desværre ikke ønsket.

Beskæftigelsesreformen må ikke blive en spareøvelse

Kock-udvalget udgangspunkt er, at der ikke må flyttes penge ud af dagpengesystemet, som Venstre ellers har stillet krav om til de kommende forhandlinger. På dét punkt er Christian Juhl helt enig med udvalget.

- For Enhedslisten er det afgørende, at den kommende beskæftigelsesreform ikke bliver en spareøvelse, som skal finansiere nye skatterabatter til virksomhederne, men en reform, der giver de arbejdsløse konkrete rettigheder til uddannelse og opkvalificering, siger han.

- For der er i den grad brug for et opgør med det beskæftigelsessystem, som blev bygget op under VKO. Vi skal have et beskæftigelsessystem, som tager udgangspunkt i og giver den arbejdsløse konkrete rettigheder til uddannelse og opkvalificering.


Enhedslisten lancerede i januar sit eget bud på en reform af beskæftigelsessystemet. Læs mere her.

Tirsdag, 25. februar 2014 - 14:13

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]