Gå til hovedindhold

Nej til besættelsen af Vestsahara

Folketinget behandler i dag Enhedslistens beslutningsforslag om at anerkende Vestsaharas eksilregering, Saharawi Arab Democratic Republic (SADR).

Vestsahara er i dag besat af kongedømmet Marokko og betegnes derfor som Afrikas sidste koloni.

En stor håndfuld organisationer, herunder Amnesty international og Human Rights Watch, har gentagne gange dokumenteret, at de marokkanske sikkerhedsstyrker i stort omfang udøver tortur mod Vestsaharas oprindelige befolkning.

39 års besættelse er nok

Over 80 lande samt den Afrikanske Union har tidligere anerkendt SADR, og sidste år krævede den svenske rigsdag, at deres regering gjorde det samme. Det er på tide, at Danmark følger trop, mener udenrigsordfører Christiain Juhl.

- Efter 39 års besættelse er det på tide, at vi sætter foden ned over for Marokkos brutale undertrykkelse af Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

Vigtigheden af dansk anerkendelse er stor, og vil bygge videre på det momentum, som der i de sidste år er blevet skabt i norden omkring anerkendelse af sahrawiernes ret til selvbestemmelse.

Danmarks udmelding kan gøre en forskel

Skiftende danske udenrigsministre har i de seneste år udtalt støtte over for Vestsahara, men Christian Juhl opfordrer nu Folketinget til politisk handling.

- Det vil give genhør mange steder i verden, ikke mindst i Marokko, hvis et EU-land forholder sig aktivt og ikke kun nøjes med at udtrykke sympati og forståelse for saharawiernes undertrykkelse, men også viser konkret politisk handling, siger han.

- Hvis der kan opnås bred politisk enighed i Folketinget om en måde, hvorpå Danmark konkret kan medvirke til at skabe et pres på det Marokkanske regime, vil dette være en god løsning. Det vil være et kraftigt signal til saharawierne, som de vil kunne bruge i deres fredelige kamp for selvbestemmelse.

Tirsdag, 25. marts 2014 - 12:17

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]