Gå til hovedindhold

Nej tak til lov-dikteret minimumsløn

En lovbestemt minimumsløn er ikke løsning på problemerne med social dumping i Danmark, fastslår arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Halvdelen af lønmodtagerne ønsker en lovbestemt minimumsløn, skriver Information i dag, og det forstår arbejdsmarkedsordføreren godt:

- Der går jo ikke en måned uden en historie i medierne om løndumpning på det danske arbejdsmarked, så jeg forstår danskernes ønske. Men i praksis udgør en lovmæssig mindsteløn ikke et effektivt værn mod løndumpning.

Mindsteløn per lov er lig med forringelser

Christian Juhl understreger, at sammenlignet med overenskomstmæssige mindstelønninger vil lovbestemt mindsteløn være en forringelse.

- I de lande, hvor der er indført mindsteløn ved lov, ligger denne væsentlig under overenskomsternes mindstelønninger. Hertil kommer, at overenskomster byder på meget mere end mindsteløn. De indeholder også regler om bl.a. pension, betaling for søn- og helligdage og opsigelsesregler.

Vi skal hellere styrke fagbevægelsen

Det bedste værn mod løndumping er stærke og aktive fagforeninger, der kan sikre en effektiv overenskomstdækning. Og her bør Christiansborg sætte ind, mener ordføreren:

- Vi kan via lovgivningen forbedre fagforeningernes muligheder for at agere  – og har da også gjort det de sidste 3 år, siger han.

- Men der mangler stadig en vigtigt indsats: at vi sammen med fagforeningerne sikrer kædeansvar og forlanger, at alle offentlige myndigheder stille krav om ordentlige løn og ansættelsesvilkår i kontrakter med private.

Mandag, 12. januar 2015 - 13:25

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]