Gå til hovedindhold

Lovændring skal sikre hjemmehjælp

På et samråd i dag foreslår Enhedslisten en lovændring, så flere kommuner ikke følger Køges eksempel og skærer i hjemmehjælp alene for at spare.

Det er Folketingets socialudvalg, der har socialminister Karen Hækkerup i samråd i dag. Anledningen er, at Højesterets har godkendt Køge Kommunes beslutning om at tage hjælp fra to ældre borgere, selvom borgerne ikke havde fået det bedre. 

En ladeport for forringelser

Dommen undrer socialordfører Finn Sørensen. Ifølge nyere lovgivning må kommuner gerne tilpasse serviceniveauet til budgettet - men den faglige, individuelle vurdering af borgernes behov skal forblive i centrum.

- Det er svært at forstå, at Højesteret kunne frifinde Køge Kommune, når man ser på den gældende lovtekst. Loven er åbenbart ikke god nok til at sikre hjemmehjælp til borgere, der har behov for det, siger Finn Sørensen.

- Vi står nu med en åben ladeport for forringelser over en bred kam i kommunerne. Dommen siger, at det er lovligt at skære i hjemmehjælpen med en eneste begrundelse: At kommunen skal spare. Mange kommuner vil stå på spring for at bruge den undskyldning, også på andre områder.

De ældre skal have retssikkerhed

Det stiller ældre og andre borgere med behov for hjælp i en urimeligt retsløs situation, som Enhedslisten vil rette op på hurtigst muligt.

- Loven skal simpelt hen ændres. Det skal ikke være muligt for kommuner at forringe eller fratage hjemmehjælp alene med henvisning til, at kommunen skal spare. Jeg håber meget, at socialministeren på samrådet i dag vil erklære sig enig, så vi kan få vedtaget lovændringen, når Folketinget samles til efteråret, siger Finn Sørensen.

- Hvis socialministeren ikke vil være med, stiller Enhedslisten et forslag, der kan sikre retstilstanden for de ældre. Det bliver spændende at se, om Venstre og DF, der begge har udtrykt kritik af dommen, vil være med til at ændre loven.


Læs Højesterets dom.
Læs Ældresagens udtalelse om Højesterets dom.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]