Gå til hovedindhold

Kommunerne fusker med praktik og løntilskud

Kommunernes lemfældige omgang med løntilskud og praktikker svigter de arbejdsløse. Beskæftigelsesministeren må gribe ind.

En ny undersøgelse fra Ankestyrelsen, som Enhedslisten sidste år fik regeringen til at iværksatte, bekræfter desværre mistankerne om, at virksomhedspraktikker og løntilskudsordninger bliver brugt forkert eller decideret misbrugt.

I 7 pct. af de undersøgte sager er lovgivningen ikke overholdt. I yderligere 35 pct. mangler der afgørende oplysninger, så løntilskud eller praktik er sat i værk uden sikkerhed for, at lovgivningen er overholdt. Samlet set ville hele 42 pct. af sagerne blive underkendt i Ankestyrelsen.

Tilskud direkte til arbejdsgiverne

Det er fuldstændig uacceptabelt,  mener arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

- Kommunernes lemfældige omgang med lovgivningen betyder, at løntilskud og virksomhedspraktikker i praksis bliver et uforpligtende tilskud til arbejdsgiverne og fortrænger ordinære ansættelser - på det offentliges regning! påpeger han.

- Det er et voldsomt svigt af de arbejdsløse og spild af skattekroner, som vi må til livs. Derfor har jeg kaldt beskæftigelsesminister Mette Frederiksen i samråd i sagen.

Tid til at stramme op i kommunerne

Christian Juhl mener, at det er nødvendigt at stramme op på procedurerne, så ordningerne ikke bliver ved at fortrænge ordinære jobs.

- Pengene brugt på de her ordning ville være bedre givet ud til uddannelse af arbejdsløse eller til etablering af ordinære arbejdspladser. Men under alle omstændigheder skal det være slut med at etablere løntilskudsjob eller praktik uden grønt lys fra en tillidsvalgt eller fagforening, siger han.

- Bedst vil det være at ændre lovgivningen, så løntilskudsjob og praktik afskaffes i sin nuværende form og bliver et tilbud, som den enkelte ledige selv kan vælge at benytte sig af, hvis hun finder, at det bringer hende tættere på arbejdsmarkedet.

 

Enhedslisten har stillet følgende samrådsspørgsmål til Mette Frederiksen:

  • Hvad er årsagen til, at kommunerne har svigtet så alvorligt, som det fremgår af udredningen?
  • Hvor store er det offentliges udgifter til praktik og løntilskud, fordelt på kommuner og stat, for hvert af årene, hvor praktik og løntilskud i den nuværende form har fungeret i beskæftigelsessystemet?
  • Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at svigtet stoppes?
  • Hvad vil ministeren gøre for at sikre, at merbeskæftigelseskravet og rimelighedskravet overholdes?
  • Hvilke konsekvenser vil det have økonomisk og beskæftigelsesmæssigt at ændre loven, så løntilskudsjob og praktik bliver et tilbud, som den ledige kan vælge, hvis han/hun finder, at det vil gavne muligheden for varigt job?
  • Hvad kan ministeren berette om konsekvenserne af nyttejobs i kontanthjælpsreformen, når det gælder kontrol af kommunernes hensyn til merbeskæftigelse og rimelighed?
Tirsdag, 18. marts 2014 - 14:04

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]