Gå til hovedindhold

Kædeansvar er finanslovskrav

Enhedslisten vil ved finanslovsforhandlingerne rejse krav om at indføre generelt kædeansvar som et led i kampen mod social dumping.

Kravet om kædeansvar er en del af Enhedslistens nye ti-punktsplan mod social dumping.

Ud over lov om kædeansvar ønsker Enhedslisten blandt andet højere bøder, mere myndighedskontrol og obligatoriske arbejdsklausuler i alle offentlige kontrakter.

Kædeansvar vil betyde, at hovedentreprenøren fremover kan holdes ansvarlig for underentreprenørers forsømmelser. Det dæmmer op for de udbredte problemer med social dumping og snyd med skat og moms i byggebranchen.

Finn Sørensen siger:

- Vi oplever igen og igen, at fuskerfirmaer underbetaler og misbruger udenlandsk arbejdskraft, og snyder det danske samfund for skat. Kædeansvar er et af vigtigste redskaber til at stoppe dette.

- Arbejdsgiverorganisationerne og Socialdemokraterne burde genoverveje deres modstand mod kædeansvar. Flere andre europæiske lande har allerede indført kædeansvar. Så selvfølgelig kan vi også gøre det i Danmark.

- Men kædeansvar er kun en enkelt af en række indsatser, som vi nu vil lægge på bordet. Presset på danske løn- og arbejdsvilkår er en af de største udfordringer, vi står med i disse år. Vi kan ikke acceptere, at der ikke bliver handlet.  

Socialdemokraterne har tidligere afvist at indføre kædeansvar. Men et nyt EU-direktiv har i foråret givet grønt lys for kædeansvar, og det gør kravet aktuelt igen. 

BilagStørrelse
PDF icon Et dumpingfrit Danmark35.04 KB
Torsdag, 16. oktober 2014 - 23:18

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Nyt fra afdelingen
13. aug – Frederikshavn
Ansvaret for dagpengenes fald
10. aug – Frederikshavn
68 er mere end nok
9. jul – Fagligt Landsudvalg
På vej mod en ny socialreform?
7. jul – Frederikshavn

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]