Gå til hovedindhold

Justitsministeren skal i samråd om whistleblower-rapport

Enhedslisten vil have en forklaring fra justitsministeren om klodset forløb, der har lagt ideen om en whistleblower-ordning i graven.

Berlingske skriver i dag, at det regeringsnedsatte udvalg om offentligt ansattes ytringsfrihed i sidste øjeblik blev punkteret. Regeringens egne repræsentanter trak sig nemlig fra rapportens anbefalinger om at beskytte offentligt ansatte, der bruger deres ytringsfrihed, ligesom man i dag beskytter gravide. 

Retsordfører Pernille Skipper siger:

- Det er et rigtig klodset forløb. Først måtte regeringen presses til at opfylde eget regeringsgrundlag gennem et beslutningsforslag fra Enhedslisten. Så skulle vi vente på et udvalg, og nu ligner det, at regeringen forsøger at snige sig udenom ved selv at sikre, at der ikke er flertal for anbefalingerne. Helt ærligt, det er da ikke kønt.

- Der er ingen, der længere kan gennemskue, hvad regeringen mener. Tidligere var Socialdemokraterne og De Radikale begge helt enige med os i, at bevisbyrden skulle vendes i fyringssager, og at der er behov for et rådgivende organ, der kan fremme, at offentligt ansatte vil deltage i debatten om vores alle sammens velfærd. Vi har endda sammen stillet beslutningsforslag om det for flere år siden. Nu er der ingen, der aner, hvad der kommer til at ske.

- Der har i årevis været behov for politisk handling. Alt for mange offentligt ansatte er bekymrede for at blive fyret, komme bagerst i køen til efteruddannelse eller komme til "kammeratlige samtaler" hos chefen, hvis de ytrer sig i offentligheden om forholdene på deres arbejdsplads. Og det kan betyde, at de gode ideer ikke kommer frem, eller ligefrem at svigt eller ulovligheder ikke bliver afsløret.


Enhedslisten har stillet følgende samrådsspørgsmål til justitsministeren:

  • Ministeren bedes redegøre for regeringens holdning til Betænkning nr. 1553/2015 om offentligt ansattes ytringsfrihed og whistleblowerordninger, samt hvad der er baggrunden for, at regeringen øjensynligt har instrueret de ministerielle embedsmænd i udvalget i ikke at afgive anbefalinger mht. konkrete forslag til sikring af offentligt ansattes ytringsfrihed.
Torsdag, 9. april 2015 - 9:16

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]