Gå til hovedindhold

ISS-tilbud til det offentlige holder ikke

Udlicitering af kernevelfærd ender altid med at blive dyrere, dårligere og mere risikabelt, advarer Christian Juhl.

ISS-direktøren Martin Gaarn Thomsen tilbyder det offentlige en besparelse på 12 mia. kr., hvis de overlader rengøring og andre teknisk betonede ydelser til ISS. Det fremgår af en større artikel i dagens Berlingske.

Arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl siger:

- ISS’ tilbud holder ikke i virkeligheden. Det offentlige får det, som de betaler for. Og som regel en smule mindre. Det ses tydeligt på banegårdene, i skolerne og på sygehusene, hvor rengøring er udbudt til private. Min erfaring efter 20 år som fagforeningsvalgt for bl.a. rengøringsassistenter er, at det er dyrere, dårligere og mere risikabelt at udlicitere.

- Udlicitering er dyrere, fordi kommunerne oveni får merudgiften til det administrative lag af ansatte, der skal forberede udbud og kontrollere kontrakten. Kun få forestiller sig, hvor stort et bureaukrati, det kræver, at udlicitere. Det koster penge, som kunne være brugt til forbedring af servicen.

- Udlicitering er dårligere, fordi det sjældent i aftalematerialet er muligt at beskrive alle de bløde opgaver, som den kommunale medarbejder i dag laver ved siden af den beskrevne opgave. Og fordi gevinsten ligger i at lade medarbejderne øge tempoet væsentligt.

- Udlicitering er risikabelt, fordi kommunen skal have et beredskab, når de private firmaer går konkurs. Desuden er dårlig rengøring sundhedsskadeligt f.eks. på sygehusene.

- Alt i alt foretrækker jeg til hver en tid en offentlig service, som vi kan stille politikerne til ansvar for - ikke en privat service, der er afhængig af ISS' jagt på profit og nye markeder.

Søndag, 24. august 2014 - 13:51

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]