Gå til hovedindhold

Indrømmelser fra Per Stig til EL i CIA-sagen

Enhedslisten har presset udenrigsminister Per Stig Møller til at give oplysninger til Europarådets undersøgelse af CIA-fly, der flyver fanger til hemmelige fængsler med henblik på afhøring under mishandling og tortur.

Det fremgik af onsdagens spørgetid i Folketinget i dag, hvor Enhedslisten havde stillet følgende spørgsmål: ”Vil udenrigsministeren sørge for, at alle oplysninger om mistænkte CIA flyvninger og landinger i Danmark oversendes til Europarådets særlige rapportør, Dick Marty, til brug for dennes undersøgelse?”

Udenrigsministeren endte endelig med at indvillige i, at sende svarene til Europarådet via transport- og energiminister Flemming Hansen.

Det har ellers tidligere været svært, at få den danske regering til at levere de nødvendige oplysninger til Europarådets arbejde.

Så sent som den 1. marts 2006 nægtede Per Stig Møller i Folketingssalen at fremsende disse oplysninger. Her sagde udenrigsministeren: ” Der er ingen grund til, at jeg bruger embedsmændenes tid på det”.

Rune Lund, Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, siger:

– Endelig har vi fået regeringen presset til at sende oplysningerne og samarbejde ordentligt med Europarådet. Det var på høje tid.

– Den danske regering har gennem hele forløbet været utrolig nølende i denne sag. Jeg har i det hele taget svært ved at forstå, hvorfor regeringen ikke har været mere fremme i skoene for at samarbejde med Europarådet om at få stoppet den ulovlige fangetransport og tortur.

– Der er stadig masser at komme efter i sagen. For eksempel har regeringen indtil nu nægtet at lave en tilbundsgående national undersøgelse af CIA-fly i dansk luftrum og danske lufthavne. Regeringen siger, at der allerede er lavet en undersøgelse, fordi Enhedslisten har stillet spørgsmål. Det er selvfølgelig ikke nok. Vi skal have vendt hver en sten i denne sag.

Onsdag, 26. april 2006 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]