Gå til hovedindhold

Handlingsplan skal redde liv

De mange selvmord blandt sindslidende i Danmark får Enhedslisten til at kræve en handlingsplan for psykiatrien.

Nye statistikker viser, at 18 gange så mange danskere med en sindslidelse tager deres eget liv sammenlignet med den tilsvarende gruppe i Sverige.

Forsømt gruppe
De grusomme tal taler deres tydelige sprog, mener sundhedsordfører Per Clausen.

- De mange selvmord blandt psykisk syge mennesker er et symptom på, at der er noget helt galt med behandlingen af denne udsatte gruppe i Danmark.

Derfor skal der lægges en plan for psykiatriområdet, mener han.

- Vi kan ikke være bekendt at fortsætte med at forsømme disse mennesker på det groveste. Der er snakket nok. Nu skal der handling til.

Penge og koordineret indsats
Planen skal først og fremmest sikre, at hjælpen bliver bedre koordineret, og så skal psykiatriområdet som sådan have flere midler.

- Konkret foreslår Enhedslisten, at der afsættes 1 milliard kroner ekstra om året til psykiatrien, og at der udarbejdes en samlet handlingsplan for indsatsen over for mennesker med psykiske lidelser, udtaler Per Clausen.

- Og planen skal ikke dikteres fra politikerskriveborde. Den skal udarbejdes i samarbejde med dem, der har problemerne inde på livet: kommunerne, regionerne, de relevante personaleorganisationer og ikke mindst patientforeningerne.
 

Per Clausen har stillet nedenstående spørgsmål til sundhedsministeren:
 

  • Mener ministeren, at det er tilfredsstillende, at op til 18 gange så mange danske med en sindslidelse tager deres eget liv sammenlignet med den tilsvarende gruppe i Sverige?
  • Vil ministeren på baggrund af den omfattende kritik af den danske behandling af mennesker med psykiske lidelser fra læger, patientforeninger m.v. tage initiativ til, at Sundhedsministeriet sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner udarbejder en handlingsplan for den danske psykiatriske indsats?
Mandag, 8. august 2011 - 11:09

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]