Gå til hovedindhold

Gymnasiet skal ikke være elitært

Rosa Lund frygter, at regeringens gymnasieudspil vil gøre gymnasierne mere elitære og akademiske, selvom der også er gode tanker i spil.

Regeringen netop offentliggjorde udspil til en reform af gymnasierne indeholder blandt andet forslag om færre studieretninger, højere niveauer, nye adgangskrav og mere feedback til eleverne.

Udspil vil ikke øge den sociale mobilitet

Uddannelsesordfører Rosa Lund glæder sig over intentionen om at øgde den sociale mobilitet, så flere unge – uanset baggrund – kan få en gymnasial uddannelse. Men desværre siger regeringen én ting og gør en anden.

- Når regeringen indfører adgangskrav, stiller krav om flere højniveaufag og beholder de elitære gangeregler, hvor elever med ekstra fag kan gange deres snit, så kommer den sociale mobilitet jo ikke til at ske i praksis. Faktisk bliver konsekvenserne stik det modsatte – at færre børn fra uddannelsesfremmede vil få en gymnasial uddannelse, påpeger hun.

Feedback og flere timer må ikke koste forberedelsestid

At lave færre studieretninger og give eleverne mere feedback og vejledning og lektietid i skolen er en god idé, men det må ikke ske på bekostning af lærernes forberedelsestid, understreger Rosa Lund.

- Det er jo helt katastrofalt og vil, ligesom med folkeskolereformen, gå ud over kvaliteten af undervisningen. Så der skal tilføres nye penge til reformen – ligesom vi klart skal ændre finansieringsmodellen, mens vi er i gang, så skolerne ikke bliver så afhængige af antallet af elever, siger hun.

- Men vi ser frem til de videre forhandlinger, hvor vi vil sikre, at gymnasierne ikke bliver mere akademiske eller elitære, men derimod giver de unge en ungdomsuddannelse, der klæder dem på til videre uddannelse, uanset deres baggrund og fremtidsdrømme.

Tirsdag, 2. december 2014 - 11:45

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]