Gå til hovedindhold

Frihandelsaftale truer demokratiet

Erhvervslivet får mere indflydelse end folkevalgte politikere i ny handelsaftale, afslører Information

I dag skal EU og USA i gang med tredje runde af forhandlinger om en vidtgående frihandelsaftale, den såkaldte Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Samtidig kan Dagbladet Information afsløre et hemmeligt internt dokument, hvori det forklares, at forhandlingerne om TTIP'en lægger op til et såkaldt "reguleringsmæssigt samarbejde". Her skal erhvervslivet spille en særdeles fremtrædende rolle og vil reelt få forrang for folkevalgte politikere til at harmonisere eksisterende lovgivning og til fremover at forhåndsgodkende kommende lovgivning.

Enhedslisten råber vagt i gevær

Afsløringerne viser med al tydelighed, at frihandelsaftalen truer demokratiet, siger EU-ordfører Nikolaj Villumsen.

- Afsløringerne er alarmerende. Folkestyret vil blive sat over styr til fordel for snævre erhvervsinteresser. Det er ganske enkelt udemokratisk, siger han og fortsætter.

- Den aftale, der er på bordet ved dagens forhandlinger sætter store multinationale selskabers interesser over både demokratiet og hensyn til miljø, og forbruger- og arbejdstagerrettigheder. Det er helt uacceptabelt.

Imod Folketingets krav

Da Folketinget i sin tid gav Kommissionen lov til at indlede forhandlinger med USA, var det under forudsætning, at aftalen ikke ville få negative konsekvenser for Danmarks muligheder for at indføre lovgivning på miljø, velfærd og arbejdstagerrettigheder.

Den mulighed, frygter Nikolaj Villumsen, er i fare. Tidligere har der været lækket dokumenter fra EU-kommissionen, der sår tvivl om, hvorvidt mandatet var i harmoni med Folketingets krav.

- Med dagens afsløringer er Kommissionen gået endnu længere over stregen og dermed overtrådt mandatet fra Folketingets Europaudvalg. Det bør regeringen tage alvorligt og vende til bage til Folketinget efter et nyt forhandlingsmandat, siger han.

Mandag, 16. december 2013 - 11:10

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]