Gå til hovedindhold

EU's sparekrav er blevet en farce

Regeringen lægger op til smalkost i den offentlige velfærd med henvisning til, at sparekravet er dikteret af EU. Det er helt ude i skoven, siger finansordfører Frank Aaen.

Danmark har slet ikke overtrådt EU's grænser for gæld og underskud, og regeringen vurderer i den økonomiske redegørelse for 2012, at der allerede nu er foretaget nok til at efterkomme henstillingen fra EU.

Vi har sparet nok

- Forløbet om EU's sparediktat har udviklet sig til en farce. Vi kom kun under opsyn i 2010, fordi den tidligere regering troede, at underskuddet ville blive meget større, end det rent faktisk blev. Og alligevel bruges EU stadig som argument for at skære yderligere ned, udtaler Frank Aaen

Finansministeriet skriver sort på hvidt i økonomisk redegørelse for 2012:

"Den strukturelle saldo skønnes at udvise et underskud på 1,5 pct. af BNP i 2010 og være i balance i 2013. Dermed efterleves henstillingen fra EU om en forbedring af den strukturelle offentlige saldo på 1½ pct. af BNP i perioden 2011-13." (side 39, kapitel 3, Budgetoversigt 1, maj 2012)

Lempelse er engangsforestilling

I 2010 kom VK-regeringen under EU's "procedure for uforholdsmæssigt store underskud" på grund af regeringens egen prognose for Danmarks finanser. Men underskuddene blev langt fra så store som frygtet, og samtidig har både den tidligere og nuværende regering lavet en række reformer, hvorfor regeringen selv vurderer, at Danmark vil opfylde alle EU's krav i 2013.

I 2012 forventer EU-Kommissionen, at det danske underskud bliver på 4,1 pct. og dermed overskrider EU's grænse på 3 pct. Men det er ikke et argument for besparelser i år ifølge Frank Aaen.

- Vi har jo selv været med til at lave en kickstart sammen med regeringen, og det betyder, at der bliver lempet lidt på finanspolitikken i år, men det er en planlagt engangsforestilling. Det er ikke et problem, det var jo faktisk meningen, siger han.

 

Henstillingen fra EU fra 2010 og kan læses her.

Fredag, 25. maj 2012 - 13:54

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]