Gå til hovedindhold

En smule godt nyt om førtidspension

Alle landets kommuner må tage ankestyrelsens afgørelse til efterretning og lade udviklingshæmmede få adgang til førtidspension.

Ankestyrelsen har netop slået fast, at Odense kommune skulle have tilkendt førtidspension til en udviklingshæmmet borger.

Socialordfører Finn Sørensen bede socialministeren indskærpe afgørelsen over for alle landets kommuner.

Kommunernes fortolkning har været helt gal

- Forhåbentlig kan vi nu få sat en stopper for den praksis, som en række kommuner har anvendt siden reformen af førtidspension og fleksjob trådte i kraft, og som har medført, at antallet af tilkendelser af førtidspension til udviklingshæmmede er styrtdykket, siger Finn Sørensen.

- Det er helt uforståeligt, at kommunerne har fortolket lovgivningen på denne måde. Gruppen af udviklingshæmmede er netop den eneste gruppe, der i bemærkningerne til loven udtrykkeligt nævnes som en gruppe, der bør have tilkendt førtidspension, på trods af de utroligt skrappe regler, der blev indført 1. januar 2013.

Grunlæggende vanvittig lovgivning

Finn Sørensen understreger, at afgørelsen desværre kun løser ét af de utroligt mange problemer, der er knyttet til den nye lovgivning om fleksjob og førtidspension.

- Ankestyrelsens afgørelse hjælper desværre ikke de ca. 10.000 borgere per år, der nægtes førtidspension efter de nye regler og får langt ringere økonomiske vilkår end førtidspensionisterne, siger han.

- Lovgivningen er grundlæggende vanvittig. Den tvinger mennesker, der reelt er ude af stand til at varetage et job på grund af virkelig svære handicap eller kroniske lidelser, ud i uendelige arbejdsprøvninger og hypotetiske fleksjob på under en times varighed om ugen. Det bliver de ikke raske af, især ikke når mange af dem samtidig skal leve i stor økonomisk utryghed.

Torsdag, 4. december 2014 - 10:53

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]