Gå til hovedindhold

EL: Så lyt dog til Amnesty

Amnesty International har i dag udsendt en rapport, der dokumenterer, hvorledes fanger – der som minimum skal tælles i hundreder – transporteres hemmeligt i CIA-fly til, fra og mellem hemmelige fængsler i hele verden, herunder med stor sandsynlighed også til hemmelige fængsler i Østeuropa.

Enhedslisten har igennem de seneste år afdækket, hvorledes en lang række af de fly, som Amnesty udpeger som CIA-fly, har gennemfløjet dansk luftrum og landet i danske lufthavne.

Rune Lund, Enhedslistens udenrigspolitiske ordfører, siger:

– Rapporten dokumenterer endnu engang det, vi hele tiden har sagt. USA anvender i strid med internationale konventioner andre landes lufthavne og luftrum til deres illegale udleveringsprogram.

– Vi har gang på gang opfordret regeringen til at tage dette spørgsmål alvorligt, men vi har hele tiden mødt en mur af afvisning, negligering og arrogance.

– Regeringens passivitet er deprimerende. Det handler om mennesker der kidnappes, holdes hemmeligt fængslet uden rettigheder og mishandles.

Enhedslisten opfordrer på det kraftigste regeringen til at følge op på anbefalingerne i Amnestys rapport, og har i den anledning sendt nedenstående spørgsmål til udenrigsministeren.

§20-spørgsmål til udenrigsministeren fra Rune Lund

Spørgsmål:

Udenrigsministeren bedes kommentere Amnesty Internationals rapport ” Below the radar: Secret flights to torture and ‘disappearance’”, der blev udgivet den 5. april 2006 og redegøre for hvordan den danske regering vil følge op på rapportens anbefalinger.

Begrundelse:

Amnesty Internatioanals rapport ” Below the radar: Secret flights to torture and ‘disappearance’” dokumenterer, hvorledes fanger – der som minimum skal tælles i hundreder – transporteres hemmeligt i CIA-fly til, fra og mellem hemmelige fængsler i hele verden, herunder med stor sandsynlighed også til hemmelige fængsler i Østeuropa.

Rapporten anbefaler blandt andet, at regeringen laver et register over flyselskaber, der har været involveret i ”extraordinary renditions” og at regeringen udbeder sig detaljeret information før fly, der tilhører disse selskaber, gives landings eller overflyvningstilladelse - noget som Enhedslisten tidligere gentagne gange har opfordret regeringen til.

Onsdag, 5. april 2006 - 0:00

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]