Gå til hovedindhold

Det danske forsvar diskriminerer polske søfolk

Danske officerer får løn efter danske overenskomster, mens polske søfolkikke er reguleret af nogen overenskomst.

Sådan er forholdene på skibet "Ark Futura", der sejler kemiske våben fra Syrien for det danske forsvar. Skibets mandskab består aF dansk kaptajn, danske officerer og polske søfolk. 

Enhedslisten har haft en brevveksling med forsvarsministereren om løn- og arbejdsforhold for søfolkene. Heraf fremgår:

  • at der er tale om en opgave på et dansk skib for det danske forsvar under en langtidsaftale mellem det danske rederi DFDS og forsvaret
  • at der ikke i kontrakten med DFDS er sikret, at ILO-konvention 94 overholdes
  • at der ikke i kontrakten med DFDS er sikret, at søfolkene skal lønnes efter danske overenskomst
  • at de polske søfolk arbejder uden overenskomst og langt under lønninger for danske søfolk – og dermed diskrimineres i forhold til resten af besætningen, uagtet de tager sig af den hårdeste og farligste del af arbejdet om bord
  • at forsvarsministeren ikke mener, de polske søfolk er omfattet af regeringsgrundlagets hensigt om at bekæmpe social dumpning

Udenrigsordfører Christian Juhl udtaler:

- Enhedslisten støtter den danske deltagelse i missionen, der skal transportere kemiske våben fra Syrien. Men jeg er chokeret over, at forsvarsministeren og regeringen er så selektive i deres indsats mod social dumpning, at de ikke har villet sikre danske overenskomster for søfolkene på så højt profileret en mission. Det ville være den nemmeste ting i verden at indføje et sådan krav i kontrakten med DFDS.

- Jeg har derfor kaldt forsvarsministeren i samråd for at få en forklaring på, hvordan regeringen kan forsvare disse uacceptable forhold, og hvordan ministeren har tænkt sig at rette op på dem.

Tirsdag, 8. april 2014 - 14:06

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]