Gå til hovedindhold

Danske idrætsudøveres ytringsfrihed suspenderet under OL

- Det er rystende, at kulturministeren ikke vil svare på, om det vil være tilladt for deltagere i OL, at kritisere de kinesiske myndigheders systematiske overtrædelse af menneskerettighederne. Han har tidligere henvist til at deres ytringsfrihed reguleres af IOC-charteret og nu nægter han at forholde sig til dette charters indhold, udtaler Per Clausen, idrætspolitisk ordfører for Enhedslisten.

- Reelt betyder kulturministerens holdning, at danske idrætsudøvere under OL i Kina ikke får nogen som helst mulighed for at distancere sig fra de kinesiske magthaveres udnyttelse af OL-arrangementet. Udtalelsen står da også i total modsætning til regeringens forsøg på at holde en meget høj profil i spørgsmålet om forsvaret for ytringsfriheden. Det gælder åbenbart ikke i forhold til Kina - og slet ikke når der er OL, fortsætter Per Clausen.

- Det lugter langt væk af hykleri og dobbelte standarder. Jeg har derfor spurgt kulturministeren, hvordan denne holdning stemmer overens med regeringens ellers meget offensive forsvar for ytringsfriheden, slutter Per Clausen.

Svar til folketingsmedlem Per Clausen (EL) fra kulturministeren.

Spørgsmål:

"Mener ministeren, at det vil være i overensstemmelse med IOC-charteret, hvis OL-deltagere under deltagelsen i OL i Kina udtaler kritik af magthaverne i Kina og deres systematiske overtrædelse af menneskerettighederne?"

Svar:

Med henvisning til svar på spørgsmål nr. S 644 af 20. februar 2008 kan jeg oplyse, at det vil være IOC's afgørelse, om en atlets udtalelser i forbindelse med deltagelse ved OL er en overtrædelse af IOC-charteret. Ligeledes er det IOC, der træffer afgørelse om eventuelle foranstaltninger i forbindelse med en overtrædelse.

Per Clausens nye paragraf 20 spørgsmål til kulturministeren:

Mener ministeren, at det er overensstemmelse med regeringens normalt meget offensive forsvar for ytringsfriheden, at han accepterer, at IOC kan forbyde danske Ol-deltagere at kritisere de kinesiske magthaveres systematiske overtrædelse af menneskerettighederne under OL?

 

Onsdag, 5. marts 2008 - 17:16

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]