Gå til hovedindhold

Danmark skal sige fra over for Marokkos overgreb på fredelig demonstranter

Danmark skal sige fra over for Marokkos overgreb, fastslår Enhedslisten i kølvandet på dagens begivenheder i det besatte Vestsahara.

Tidligt i morges blev aktivisterne Mayara Mujahid og Hajoub Khatar arresteret i deres hjem. De havde forinden deltaget i en helt fredelig demonstration i byen El Aaiun, hvor over 500 deltagere krævede et selvstændigt Vestahara og vendte sig imod Marokkos brutale undertrykkelse af Vestsaharas oprindelige befolkning, saharawierne.

Udenrigsordfører Christian Juhl siger:

- Danmark skal på det kraftigste fordømme overgrebet på fredelige aktivister, der i tråd med et hav af FN-resolutioner blot kræver deres ret til selvbestemmelse og forsøger at tage et opgør med Marokkos 39-årige besættelse og undertrykkelse.

- Jeg har i dag bedt ministeren om en redegørelse for Marokkos forstærkede undertrykkelse af befolkningen i de besatte områder og spurgt ind til, hvad den danske regering vil gøre for at rette op på det, bl.a. i EU, der jo har forskellige politiske og økonomiske aftaler med besættelsesmagten.

- I sidste uge havde Udenrigsudvalget besøg af en række marokkanske parlamentarikere, der som svar på Enhedslistens kritik alle som én hævdede, at der bestemt ikke var noget galt med menneskerettighedssituationen i de besatte områder. Jeg forventer også, at ministeren retter en formel henvendelse til den marokkanske konge og det marokkanske parlament om, at de her overgreb er helt uacceptable.

Det seneste overgreb på saharawi-selvstændighedsaktivister sker, efter Folketinget i tirsdags behandlede Enhedslistens beslutningsforslag om at anerkende Vestsaharas eksilregering. Anerkendelsen ville ifølge Enhedslisten være med til at lægge pres på Marokko og støtte op om forhandlingsprocessen i FN-regi – en forhandling som Marokko har trukket i langdrag. Alle øvrige folketingspartier var imod forslaget.

Fredag, 28. marts 2014 - 17:26

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]