Gå til hovedindhold

Blind hjemmehjælpskommission

Hjemmehjælpskommissions rapport rummer gode forslag, men lukker øjnene for, at de ældres ret til hjælp er truet.

Socialordfører Finn Sørensen er ikke tilfreds med den rapport, som regeringens hjemmehjælpskommission i dag har offentliggjort.

- Kommissionen ignorerer den store udfordring med flere ældre og nedskæringer i hjemmehjælpen. Det er ikke overraskende, for regeringen dikterede, at ingen af kommissionens forslag måtte koste ekstra.

De ældre har intet valg

Alligevel er det slående, at kommissionen slet ikke forholder sig til Højesterets dom i den såkaldte ”Køge-sag”.

- Dommen giver kommunerne ret til at skære i hjælpen, alene med henvisning til at skulle spare. De ældres rettigheder er altså alvorligt truet, og det ignorerer kommissionen, siger Finn Sørensen.

- Rapporten forholder sig heller ikke til, at de ældre ikke kan sige nej til digitale løsninger eller til, at kommunen erstatter personlig hjælp og pleje med såkaldt velfærdsteknologi.

Hjælp til selvhjælp – ikke nedskæringer

Der er absolut gode ting i rapporten. Finn Sørensen fremhæver blandt andet fokus på forebyggelse og afskaffelse af tidstyranniet over for de ansatte.

- Hjælp til selvhjælp er et godt princip, også for ældre. Men det er ren utopi at fremtidens udfordringer på ældreområdet skulle kunne klares med lidt rehabilitering i eget hjem - med mindre det blot er et fint ord for nedskæringer, siger han.

- Kommissionen burde have beskrevet udfordringerne, som de er: De ældres behov for hjælp kan simpelthen ikke indfries af en økonomisk politik, hvor skattelettelser til de rige er vigtigere end velfærd, siger han.

Fakta om ældre og hjemmehjælp:

  • Siden 2008 er der skåret drastisk i timerne til hjemmehjælp (32 %) og personlig pleje (12 %), mens antallet af borgere over 65 år er vokset med ca. 10 %. 
  • Mere end 50 % af de ældre over 65 år har kroniske sygdomme.
  • Antallet af ældre over 75 år mere end fordobles fra ca. 400.000 i dag til ca. 900.000 i 2050. 
  • Ca. 25 % af alle modtagere af hjemmehjælp har en demenssygdom. Antallet forventes fordoblet fra ca. 80.000 i dag til mere end 160.000 i 2035.
Mandag, 1. juli 2013 - 10:47

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]