Gå til hovedindhold

Bedre rettigheder for transkønnede

Lovgivningen vedrørende transkønnedes rettigheder trænger til et eftersyn, siger sundhedsordfører Stine Brix.

Sagen om 15-årige Caspian, der har fået fjernet sine bryster, skabte overskrifter i dagene op til efterårsferien. Enhedslisten mener sagen bør give anledning til at se lovgivningen om transkønnede efter i sømmene.

Det siger Stine Brix, sundhedsordfører for Enhedslisten. Hun påpeger, at hele baggrunden for sagen er, at Caspian bliver afvist af Sexologisk klinik.

– Det viser, at vi har et problem i Danmark ift. transkønnede unge og børn, som ikke har nogen steder at gå hen. Og som derfor tvinges ud i private løsninger, siger Stine Brix.

Der er ingen universalløsninger

Spørgsmålet om operation må være op til en konkret vurdering, understreger hun. Men gør også opmærksom på, at det også kan være risikabelt ikke at operere og dermed tvinge folk til at leve flere år med en "forkert" krop. En tilstand, der for mange transkønnede fører til depressioner og selvmordstanker.

– Der er ikke nogen universalløsninger, men i andre lande vælger man f.eks. at udsætte puberteten vha. hormoner og dermed sikre transkønnede børn og unge flere år at overveje deres køn i, påpeger hun.

Vi mangler ekspertise

Ifølge Stine Brix mangler Danmark helt generelt tilbud og ekspertise ift. transkønnede for at kunne leve op til de internationale, faglige standarder på området. Enhedslisten fremsatte derfor allerede i 2007 forslag om at sikre transkønnede bedre rettigheder.

– Sagen om Caspian viser, at det er på høje tid, disse forslag bliver ført ud i livet, afslutter hun. 

 

Fredag, 21. oktober 2011 - 13:02

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]