Gå til hovedindhold

Arbejdsmarkedet behøver bulldozer

Koch-udvalgets anbefalinger vedrørende arbejdsmarkedspolitikken går uden om de mest alvorlige problemstillinger som katten om den varme grød.

Anbefalingerne fra Carsten Koch-udvalget, der blev nedsat i februar 2013 for at komme med anbefalinger til arbejdsmarkedspolitikken, er blevet lækket. Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl, er alt andet end imponeret:

- Udvalget forholder sig overhovedet ikke til det alvorligste problem på arbejdsmarkedet i dag: at 34.000 mennesker i 2013 faldt ud af dagpengesystemet, og at 10-15.000 følger efter i år.

Berøringsangst er regeringens ansvar

Det er regeringens ansvar, at dagpengesystemets indretning ikke var en del af Koch-udvalgets kommissorium, og at et centralt problem dermed er blevet ignorere.

- Problemet kunne været tacklet ved at foreslå en kortere genoptjeningsperiode og ved at lade arbejdspladsaktivering og jobrotation indgå som genoptjeningstimer, men med sit kommissorium kunne udvalget kun foreslå lappeløsninger, som absolut er blandede bolsjer, siger Christian Juhl.
 
- At basere en mere individuel tilgang til ledige på standardiserede elektroniske profileringsværktøjer er fx en selvmodsigelse. Og mens uddannelsesrettigheder for ufaglærte over 30 fra dag ét er godt, bør prisen ikke være lavere dagpengesats og fjernelse af 6 ugers selvvalgt uddannelse. Det er også helt galt at halvere maksimumlængden på jobrotationsvikariater fra 12 til 6 måneder.

Brug for helt ny tilgang

I stedet for lappeløsninger er der brug for en helt anden tilgang til arbejdsmarkedspolitikken, fastslår Christian Juhl.

- En bulldozer skal rydde radikalt op inden for området. I stedet for at sidde på hænderne må regeringen føre en langt mere aktiv politik for at skabe arbejdspladser, siger han.

- Derudover må beskæftigelsesindsatsen, der i dag baserer sig på pisk og skræmmeforanstaltninger, erstattes med en hjælp til de ledige, der baserer sig på tilbud, tryghed og værdighed. Arbejdsmarkedet skal kort sagt stilles til rådighed for de ledige.

Læs flere konkrete ideer i Enhedslistens alternativ til Kochudvalgets anbefalinger ”Kør en Bulldozer gennem arbejdsmarkedspolitikken”.

BilagStørrelse
PDF icon bulldozer.pdf89.85 KB
Tirsdag, 21. januar 2014 - 9:58

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]