Gå til hovedindhold

Anlægsloftet skal helt væk

KL og regeringens aftale om at hæve anlægsloftet spænder ben for beskæftigelse og velfærd. Et politisk selvmål, mener finansordfører Frank Aaen.

Aftalen indebærer, at kommunernes anlægsloft hæves 2 mia. kr. Det ville være en god ide, hvis ikke finansieringen skulle ske ved at spare på driften i kommunerne. 

Ringere velfærd og beskæftigelse

Omlægningen af midler fra service til anlæg vil både gå ud over velfærdsydelser og kommunal beskæftigelse.

- Det er fint, at regeringen har fundet ud af at øge loftet for kommunernes anlægsudgifter. Problemet er, at kommunernes bevillinger til velfærdsydelser samtidig skal sænkes, siger Frank Aaen.

- Penge til velfærd giver arbejdspladser, fordi der skal ansættes mere personale, mens anlægsinvesteringer koster mere i materialer og maskiner og altså giver færre penge til løn og arbejdspladser. 

Enhedslistens alternative bud

Enhedslisten vil hellere fjerne anlægsloftet fuldstændig - uden at skære i servicen. Det kan sagtens lade sig gøre, forklarer Frank Aaen.

- Enhedslisten foreslår simpelthen, at kommunerne får lov til at bruge de penge, de allerede har i kommunekassen. Vi vil fjerne anlægsloftet og lade kommunerne bruge de penge, de sparede i 2011 og ser ud til at spare i 2012, siger han.

- Det kan øge den kommunale aktivitet med 5-10 mia. kr. til gavn for beskæftigelsen uden at koste velfærd eller komme i karambolage med EU's økonomiske krav.

Onsdag, 16. januar 2013 - 20:17

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]