Gå til hovedindhold

10.000 sagde nej til kynismen

Tvangsudvisningen af 22 irakiske flygtninge fik tusinder af mennesker i syv byer til at protestere mod den kyniske udlændingepolitik. Johanne Schmidt-Nielsen holdt tale i København. Hun fastslog, at Birthe Rønn Hornbech og hvert eneste folketingsmedlem, der lægger mandat til den politik, alene er ansvarlige for irakernes sikerhed.

Johanne Schmidt-Nielsen talte for omkring 10.000 fremmødte i København. Der var også lystændinger, manifestationer og protester i Aabenraa, Svendborg, Århus, Aalborg, Odense og Roskilde. De mange fremmødte, der er sammenkaldt på et halvt døgn viser, at sagen om irakerne ikke er ovre.

Det er da også det budskab, som er kommet fra Kirkeasyl og de mange talere: Kampen for en anstændig behandling af flygtning og humanitær opholdstilladelse til irakerne fortsætter.

Uddrag af Johannes tale 

"I dag kan vi definitivt slette begrebet ”borgerlig anstændighed” fra det danske sprog.

 

Regeringen har valgt – og jeg vil gerne gentage ordet ”valgt” – at overhøre alle advarsler: Amnesty, Red Barnet, selv FN. De kender risikoen, men ikke ét eneste menneskeligt hensyn har de fundet plads til. Det er kynismens triumf. Vores opgave er at sørge for, at den sejr ikke bidder sig fast!

 

Det der foregår omkring os det er så uhyggeligt, at det næsten kan være svært at tro på, at det rent faktisk sker. Og i virkeligheden er det ikke bare kynisk, det er hamrende hyklerisk.

For Birthe Rønn og alle de andre på hendes hold, de forsøger at kaste ansvaret fra sig ved at sige, at regeringen bare overholder loven. At flygtningenævnet har afvist irakerne, og så er der ikke længere noget at gøre. Det er en lodret løgn. Og det værste er næsten, at det ved både Rønn, Løkke og Kjærsgaard godt.

 

1. Ministeren har muligheden for, at give irakerne humanitært ophold. Hun vælger at lade være.

 

2. Ministeren har muligheden for at give de børn der har levet hele deres liv i Danmark, f.eks. de unge der er blevet teenagere i danske asylcentre, en sikker tilværelse. Hun vælger at lade være.

 

3. Ministeren har muligheden for at Danmark bare for en gangs skyld, påtager sig en lille bitte smule ansvar, for de millioner af flygtninge som regeringens udenrigspolitik har været med til at skabe. Hun vælger at lade være.

 

Jeg håber at både Birthe Rønn og hvert eneste af de folketingsmedlemmer, der lægger deres mandater til det der foregår, er fuldstændig bevidste om det ansvar de hver især bærer rundt på. Det er deres ansvar - og deres alene - at 22 irakere i dag er blevet sendt til et land, hvor der ingen sikkerhedsgarantier er."

Onsdag, 2. september 2009 - 21:02

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]