Gå til hovedindhold

Økologi naturligvis

Enhedsliste-pjece om økologi uddelt over hele landet den 29. sept. 2001.

Enhedslistens medlemmer står lørdag den 29. september foran det lokale supermarked i mere end 20 byer med pjecer og økologiske smagsprøver. Forbrugerne opfordres til at stille krav til dagligvarerbutikkerne om bl.a. kvalitet og udbud af økologiske fødevarer. Der uddeles en pjece med nedenstående indhold:

Dag for dag bringer pressen nye oplysninger om gift i drikkevandet, kogalskab, medicinrester i grisene, gensplejsede bønner, sprøjtegifte i kartoffelchips og stråforkortere i havregrynene. Det er eksempler, som viser, hvor vigtigt det er at fremme økologisk produktion og stoppe de uetiske og stadig mere industrialiserede produktionsmetoder, hvor penge står over miljøet. Økologi er den eneste sikre vej til renere vand, dyrevelfærd, bedre arbejdsmiljø, større mangfoldighed i naturen og sunde fødevarer uden gensplejsning.
Regeringen har opgivet at tvinge giftlandbruget til at tage ansvar for den ødelæggelse af naturen, som overgødning og sprøjtegifte forårsager. Regeringen vil lave nationalparker, sætte naturen på museum og lade landbruget køre videre som hidtil. Enhedslisten er imod at opdele det danske land i nogle få naturparker og så frit løb for landbruget på resten. Problemet er den eksisterende landbrugsform som ødelægger naturen – naturparker eller ej. Hvis vi vil have en god natur kræver det mange naturarealer også på og mellem de enkelte landbrug. Dette krav støttes også af de økologiske landmænd.
Hele landbrugssektoren bør omlægges til økologisk drift over en årrække. Men der er mange barrierer, der skal nedbrydes. Den største hindring for en økologisk omstilling er den EU-styrede landbrugsstøtte, som er til fordel for det industrialiserede landbrug – og som blokerer for nationale indgreb mod sprøjtemidler. Fødevare- og kemiindustrien forsøger med alle midler at ensrette fødevareproduktionen over hele verden. Alle skal bruge det samme firmas gensplejsede majs og tilhørende sprøjtegift. Al mælk skal behandles ens og på det samme mejeri.
Mangfoldigheden forsvinder og landmændene mister indflydelse på deres egen situation, hvad enten de bor i Sydamerika eller på Bornholm.

Spis økologisk
Det er smag og behag, om man køber økologisk for miljøet eller sundhedens skyld. Undersøgelser dokumenterer, at økologiske fødevarer er anderledes end traditionelle – men om de er sundere er stadig en trossag. Men når du køber økologisk, støtter du de landbrug, som fravælger sprøjtemidler og kunstgødning og som tilvælger dyrevelfærd. Du er med til at sikre, at grundvandet ikke ødelægges og med til at fremme udbredelsen af den økologiske tankegang generelt.
Den hastigt voksende allergi og astma blandt unge kan meget vel hænge sammen med de traditionelle og industrielt forarbejdede fødevarer, børn propper i munden.

Er kontrollen og kravene gode nok?
Efterhånden som økologien har fået større rodfæste og er blevet en konkurrent til giftlandbruget og dermed en trussel for dens leverandører, forsøges økologien mistænkeliggjort. I enhver produktion er der brodne kar. Men afsløringer af svindel er vigtig. Det viser, at kontrollen – trods alt – virker. Derfor ønsker Enhedslisten at bevare Ø-mærket som et statskontrolleret mærke.
Økologisk landbrug kan blive mere økologisk. Vi skal arbejde for, at al foder bliver økologisk og udvikle økologien med stadig skrappere krav. EU forsøger nu at hindre dette ved at forbyde os at have et nationalt mærke, som afviger fra EUs nye økologimærke. EUs mærke er langt dårligere end det røde Ø-mærke, blandt andet fordi det godkender en mængde tilsætningsstoffer, som vi ikke accepterer i det danske Ø-mærke.

Ingen moms
Økologiske varer er ofte dyrere end produkterne fra giftlandbruget. Det er dyrere at producere økologisk, da landbrugsstøtten favoriserer landmænd, der ikke er nødt til at tage hensyn til, hvilke afgrøder der dyrkes, og som ikke lader jorden hvile. Med tiden vil en større produktion og salg gøre de økologiske produkter billigere. Indtil da må de økologiske produkter støttes. Enhedslisten foreslår fritagelse for moms på økologiske fødevarer.

Stil krav til din butik
Selv om flere og flere køber økologisk, har mange dagligvarebutikker stadig et begrænset udvalg af økologiske fødevarer. Man skal ofte lede efter varerne, som er stuvet af vejen så omsætningen er lille og kvaliteten falder. Men butikkerne er følsomme overfor kundepres. Hold dig derfor ikke tilbage. Giv kritik og stil krav – både til placering, kvalitet og udbud.

Stil krav til din kommune og dit amt
God mad er afgørende for, om man har det godt. Vi skal have god mad i skoler og på sygehuse, i vuggestuer og på plejehjem. Stil krav til din kommune og dit amt om at der skal købes økologisk og ansættes personale, der kan lide at lave god mad af gode råvarer. Enhedslisten har fået sat økologisk bespisning på dagsordenen, senest med tilskud til mad i skoler, der blev mødt med en overvældende interesse. Men der skal lokalt arbejde til, hvis det for alvor skal lykkes at få økologisk mad alle steder.

KELD’s gulerodskage
Tilberedningstid: 20 minutter – bagetid: 45 minutter
3 æg
175 g farin (3 dl)
1,5 dl madolie
200 g mel (3,5 dl)
1 tsk bagepulver
1 tsk. natron
2 tsk. stødt kanel
1 tsk vanillesukker
250 g groftrevne gulerødder
25 g hakkede nøddekerner
75 g rosiner
Endvidere:
Flormelis, appelsinsaft, hakkede nøddekerner
Pisk æg, farin og olie sammen. Bland alle tørdele i melet og rør det i dejen sammen med de revne gulerødder, nøddekerner og rosiner. Kom dejen i en lille smurt bradpande eller i springform, 24 cm i diameter. Bag kagen ved 175 grader i 45 minutter. Stik med strikkepind – og hænger der ingenting ved – er kagen færdigbagt.
Lad kagen svale inden den dækkes med appelsinglasur og drysses med hakkede nøddekerner. Kagen er fryseegnet.

Lørdag, 29. september 2001 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]