Gå til hovedindhold

Et retfærdigt Danmark

 Download Enhedslistens valgudspil i PDF-format eller læst det herunder:Valgudspil

DANMARK VAR ENGANG KENDT FOR STÆRK VELFÆRD OG SOCIAL TRYGHED. Gennem hele sidste århundrede oplevede almindelige danskere fra generation til generation, at de fik tilkæmpet sig bedre vilkår. Danmark kom langt i retning af et samfund med lige og gratis adgang til uddannelse og sundhed og med et stærkt socialt sikkerhedsnet, der greb os, når vi blev ramt af sociale problemer, arbejdsløshed eller sygdom. Det var med til at skabe en høj grad af tryghed, sammenhængskraft og solidaritet mellem de forskellige samfundsgrupper. Danmark var også engang kendt som et åbent og tolerant land, hvor forskellighed ikke stod i vejen for fællesskab. Vi kunne prale af den første vielse af et homoseksuelt par og af et samfund, der ikke var bange for at tage globalt ansvar og dele noget af vores rigdom med fattige lande og mennesker på flugt.

EFTER 10 ÅR MED BORGERLIGE REGERINGER ER DANMARK FORANDRET. Overalt er vores fælles velfærd forringet. Der er færre voksne i daginstitutionerne, og der er mindre tid til de ældre. I stedet for fælles velfærd vokser private løsninger og forsikringer frem. Ikke mindst på sundhedsområdet. Med rette kan unge mennesker i dag frygte, at de må se frem til ringere vilkår og færre sociale rettigheder end deres forældre. Det tolerante og åbne Danmark er heller ikke længere noget, vi kan pege på og være stolte af. Regeringen har gjort det til en fast tradition løbende at forringe forholdene for flygtninge og indvandrere og de danskere, der forelsker sig i udlændinge. Pointsystemer, gebyrer og grænsebomme er triste mindesmærker for et borgerligt tiår.

MEN DET ER IKKE FOR SENT AT VENDE UDVIKLINGEN. Vi kan komme tilbage på sporet. Vi kan genopbygge det, der er ødelagt, og fortsætte ad sporet mod et mere retfærdigt og solidarisk samfund. Vi kan igen tage globalt ansvar og gå forrest i kampen for menneskerettigheder. Enhedslisten peger utvetydigt på en socialdemokratisk ledet regering efter valget. Der er for os ingen tvivl om, at det vil være en kæmpe fordel for Danmark. Det er dog heller ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokraterne og SF på en række områder er rykket ind mod midten – og i nogle tilfælde over på den anden side af midten. Men en ny regering bliver med stor sandsynlighed afhængige af Enhedslistens mandater efter valget. Den indflydelse, som dette giver os, vil vi bruge på at trække Danmark til venstre. I en solidarisk, grøn og anstændig retning. Her præsenterer vi nogle af de vigtigste initiativer og reformer, som vi ønsker at gennemføre efter et valg. 

Indholdsfortegnelse


Ud af krisen
Nye arbejdspladser og finansiel sikkerhed

56.000 nye arbejdspladser i 2012
Nul misbrug af udenlandsk arbejdskraft
Stop for samfundsskadelig spekulation

Solidarisk omfordeling
Mindre til de rigeste mere til lavindkomstgrupperne

Omfordeling fra de rigeste
Ordentlige vilkår for arbejdsløse
Væk med fattigdomsydelserne

Genopretning af velfærden
Fællesskab giver tryghed

Flere voksne i børnehaverne
Færre elever i klasserne
Lige adgang til sundhed i hele Danmark

Anstændigheden tilbage
Et Danmark vi kan være bekendt

Nej til pointsystemer ved familiesammenføring
Dobbelt op på kvoteflygtninge
Forbedring af borgernes retsstilling

Grøn omstilling
Ikke flere tomme løfter

En havvindmøllepark om året
Billigere kollektiv trafik
Væk med farlig kemi i vores omgivelser

Finansieringen
Her er pengene 

Fællesskab fungerer

Det gavner os alle at have et stærkt fællesskab i ryggen. Alle kan blive ramt af sygdom eller arbejdsløshed. Gratis uddannelse giver alle muligheden for at skabe et bedre liv.

Læs Enhedslistens valgoplæg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]