Gå til hovedindhold

Lovgivningsløft til SFO'er

SFO’er er ofte dyrere og dårligere end fritidshjem – de hører nemlig ikke ind under samme lovgivning. Det vil Enhedslisten have ændret på.

Derfor skal Folketinget i dag behandle et Enhedsliste-forslag om, at alle børn fremover skal nyde godt af bestemmelserne i dagtilbudsloven.

Ringe vilkår på SFO
Hidtil har landets SFO’er som eneste undtagelse hørt ind under folkeskoleloven, der på mange punkter giver ringere vilkår til børnene, deres forældre og de ansatte.

Kun på SFO’erne er der intet loft på forældrebetalingen, og derfor er de ofte dyrere end fritidshjem og klubtilbud. Der foretages ikke børnemiljøvurderinger i en SFO, i modsætning til de øvrige tilbud. Og forældrene har langt mindre indflydelse, fordi de ikke har en forældrebestyrelse, som man kender det fra fritidshjem.

De slækkede krav til SFO betyder, at fritidshjem jævnligt omlægges til SFO, når en kommune skal spare. I de tilfælde forbliver bygninger og børn de samme, men deres vilkår forringes fra den ene dag til anden.

Samme rettigheder til alle børn
Men alle børn skal have samme gode vilkår, uanset hvilken kommune de bor i, og uanset om dagtilbudet i området er et fritidshjem eller en SFO.

 - De to former for dagtilbud henvender sig til samme målgruppe, og mange forældre har ikke frit valg mellem SFO og fritidshjem til deres børn, forklarer social- og kommunalordfører Line Barfod.

 - Derfor skal begge tilbud selvfølgelig høre ind under dagtilbudsloven, så børnene og deres forældre får samme rettigheder.

Dagtilbudsloven trådte i kraft i 2007 og næsten samtlige dagtilbud for børn og unge, men uvist af hvilken grund kom SFO aldrig til at høre med under reglerne.


Læs beslutningsforslag B 193 her.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]