Gå til hovedindhold

35-4 til eu over miljøet, karl vogt-nielsen

Til pressen,27. november 1996

35-4 til EU over miljøet
- en analyse af indre markeds direktiver og miljødirektivers miljøeffekt i Danmark

I en netop offentliggjort notat postulerer Miljøministeriet, at af 109 vedtagelser i EU på miljøområdet har de 25 en positiv virkning på beskyttelsesniveauet i Danmark, mens kun 1 er negativ og 81 er neutrale.
Enhedslisten har netop afsluttet sin egen analyse af de senere års direktiver og forordninger, som vedrører miljø og sundhed for danskerne og når frem til det stik modsatte resultat.

Enhedslistens miljøpolitiske sekretær, Karl Vogt-Nielsen, som står bag analysen, betegner Miljøministeriets notat som lemfældig omgang med sandheden. Tværtimod mener Karl Vogt-Nielsen, at Enhedslistens analyse dokumenterer, at det er dybt naivt at tro, at miljøkampen i Danmark kan vindes gennem EU.

Som eksempel på den lemfældige omgang med sandheden fremhæver Karl Vogt-Nielsen, at ministeriet på sin positivliste har medtaget kommissionens beslutning om at acceptere, at Danmark kan opretholde sit forbud mod miljøgiften PCP. Miljøministeriet indregner også hver enkel fastlæggelse af miljøkriterier for EU´s miljømærke “blomsten” som positive beslutninger, selvom mærkerne ikke anvendes i Danmark. I oversigten stammer 7 af de 25 herfra.

I Enhedslistens analyse vurderes kun 4 ud af 73 direktiver og forordninger, som har været behandlet i folketingets Europaudvalg siden 1991 på miljøområdet og siden 1994 på Indre Markeds-området som havende en positiv effekt på miljøet. 35 direktiver eller forordninger vurderes til at have en direkte negativ effekt, mens 34 vurderes til at være neutrale.

Vedlagt følger Enhedslistens analyse.

Yderligere oplysninger:
Karl Vogt-Nielsen
Miljøpolitisk sekretær
Tlf: 33-375061

Onsdag, 27. november 1996 - 0:00

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]