Gå til hovedindhold

Enhedslisten sikrer forbedringer for arbejdsløse

Efter hårde forhandlinger er det lykkedes Enhedslisten at få massive indrømmelser for de arbejdsløse. Aftalen indeholder bl.a. en udvidet forlængelse af dagpengeperioden, flere midler til efteruddannelse og kontanthjælpsmodtagere får ret til at holde ferie.

"Under VKO har holdningen været, at hvis bare man piskede de arbejdsløse hårdt nok, så skulle de nok komme i arbejde. Denne aftale er en rigtig god start på et opgør med VKOs sorte beskæftigelsespolitik, der i 10 år har mistænkeliggjort og ydmyget arbejdsløse i stedet for at sikre dem arbejde eller uddannelse", siger Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Dagpengeperioden forlænges

Enhedslisten og regeringen er enige om at udskyde forkortelsen af dagpengeperioden med et halvt år og sikre, at ingen falder ud af dagpengesystemet i andet halvår af 2012.

"Det har været et centralt krav at få udvidet forlængelsen af dagpengeperioden, så vi sikrer op til 12.000 arbejdsløse et halvt års dagpenge mere. Det betyder, at de får bedre tid til at finde et nyt job, og så håber vi, at der er mellemtiden er forhandlet en ny dagpengereform på plads", siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Investering i efteruddannelse for ledige

Enhedslisten har fået flyttet 200 mio. kr. fra aktivering og kontrol over til bedre efteruddannelse for de arbejdsløse. Prisloftet over 6 ugers selvvalgt uddannelse afskaffes, så faglærte, ufaglærte og ledige med en forældet uddannelse nu igen frit kan tage fx truckcertifikat og buskørekort.

"Vi har fået flyttet 200 mio kr. fra tosset aktivering og kontrol og over til bedre efteruddannelses for de arbejdsløse. VKO har skåret dybt i den efteruddannelse som specielt lavt-uddannede kan tage under arbejdsløshed. Det har været helt hul i hovedet. Nu sikrer vi at særligt ufaglærte kan bruge den tid de er arbejdsløse til at opkvalificere sig", siger Enhedslistens arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl.

Ferie for kontanthjælpsmodtagere

Aftalen giver også kontanthjælpsmodtagere ret til ferie, så de i 5 uger om året undtages fra kravet om at stå til rådighed for arbejdsmarkedet.

"Det har været helt afgørende for Enhedslisten at få forbedret forholdene for danskere på kontanthjælp. Og jeg er stolt over, at vi nu har sikret at også arbejdsløse har ret til ferie med deres børn", siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Aftalen indeholder også en afskaffelse af kravet om kommunernes overdragelse af ledige akademikere til private aktører. Kommunerne får også friere rammer, så de i højere grad kan tilpasse indsatsen til den enkelte arbejdsløse. Dertil undersøges om arbejdsløse i løntilskud og praktik skubber andre ud af arbejdsmarkedet, og varighedskravet til aktive tilbud nedsættes fra 4 til 2 uger. 

Lørdag, 19. november 2011 - 15:27

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]