Gå til hovedindhold

Pernille Skipper besøger fængslede parlamentarikere i Tyrkiet

Pernille Skipper tager onsdag til fredag til Tyrkiet for at besøge lederne af det pro-kurdiske venstrefløjsparti HDP, der sidder fængslet på baggrund af terroranklager. Sammen med en delegation af skandinaviske partiledere vil Pernille Skipper prøve at få adgang til de fængsler uden for Istanbul, hvor HDPs formand Selahattin Demirtaş og forkvinde Figen Yüksekdağ sidder fængslet.

Pernille Skipper udtaler:

- Situationen i Tyrkiet er eskaleret voldsomt. 11 parlamentarikere fra Enhedslistens søsterparti sidder nu i fængsel under terroranklager for at appellere til fred og respekt for menneskerettigheder. Den demokratiske opposition udsættes for voldsom repression og forfølgelse. Vi vil kræve, at de tyrkiske myndigheder giver os adgang til vores fængslede kollegaer, så vi kan danne os et indtryk af, hvordan de bliver behandlet og have mulighed for at følge deres sag.

- Jeg er dybt berørt af fængslingerne af de demokratisk valgte parlamentarikere fra HDP. Det svarer fuldstændig til, at vi selv i Enhedslisten blev fængslet for at kritisere regeringen. Det er fuldstændig uhørt, at præsident Erdogan sætter folk i fængsel blot for at bruge deres ytringsfrihed.

- Vi er fire partiledere fra fire norske lande, der via vores ambassader på det kraftigste har anmodet om at besøge vores kollegaer. På trods af manglende svar fra de tyrkiske myndigheder tager vi nu afsted og forsøger at få adgang.

- Udviklingen i Tyrkiet forværres dag for dag, og landet er på randen af borgerkrig. EU og den danske regering bør sætte hårdt mod hårdt og straks suspendere EU-forhandlingerne med Tyrkiet.

 

Baggrund

Forfølgelserne af oppositionen i Tyrkiet er taget voldsomt til i ly af undtagelsestilstanden efter kupforsøget. Tusinder af offentligt ansatte er blevet arresteret, suspenderet og fyret, herunder politifolk, dommere og lærere. Medier er blevet lukket og journalister anholdt, mens Twitter og Facebook har været forsøgt lukket i perioder.

10 parlamentsmedlemmer, herunder forkvinden og formanden, fra det venstreorienterede og pro-kurdiske parti HDP er blevet fængslet. HDP er det tredjestørste parti i Tyrkiet, og ved sidste valg fik de omtrent 6 mio. stemmer. Allerede i maj ophævede det tyrkiske parlament immuniteten for et stort antal af de demokratiske valgte parlamentsmedlemmer. HDP er særligt hårdt ramt. 55 af deres 59 parlamentsmedlemmer risikerer at blive retsforfulgt og fængslet.

Delegationen består af Jonas Sjöstedt, leder af Vänsterpartiet i Sverige, Li Andersson, leder af Vasemmistoliitto i Finland, Audun Lysbakken, leder af Sosialistisk Venstreparti i Norge, Pernille Skipper, politisk ordfører fra Enhedslisten samt Lotta Johnsson Fornarve, MF for Vänsterpartiet og medlem af Europarådets Parlamentariske Forsamling.

Læs mere om situationen i denne analyse fra Amnesty: https://amnesty.dk/nyhedsliste/2016/heksejagten-i-tyrkiet

Onsdag, 7. december 2016 - 10:02

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]