Gå til hovedindhold

Folketinget skal stemme om anerkendelse af Palæstina

I dag torsdag behandler Folketinget et beslutningsforslag fra SF, Alternativet og Enhedslisten om anerkendelse af Palæstina som en selvstændig stat. Målet er at presse regeringen til at lægge sig i slipstrømmen af det stigende antal lande i Europa og globalt, som anerkender Palæstina.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, siger:

  • - En anerkendelse af Palæstina er et helt afgørende skridt, hvis konflikten mellem Israel og Palæstina skal løses. Der er kun gode grunde til, at Danmark skal følge de over 130 lande, der allerede har anerkendt Palæstina. Ulovlige bosættelser, menneskerettighedsbrud og brud på international lov er hverdag i Palæstina. Anerkendelse er det stærkeste kort, Danmark lige nu har på hånden, som et bidrag til en fredelig løsning på den tragiske konflikt.

 

Alternativets politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, siger:

  • - Hvis vi ønsker at gøre alvor af vores støtte til en to-statsløsning, er det kun naturligt, at vi anerkender Palæstina som selvstændig stat. Der er mere end nogensinde brug for tiltag, der kan støtte op om palæstinensernes ret til en stat. Det er både i Israels, det palæstinensiske folks og fredens interesse. Danmark bør melde sig i koret af lande, der går forrest og sætter handling bag vores ord. Mens tid stadig er.

 

SF's udenrigsordfører, Holger K. Nielsen, siger:

  • - Det er for slapt, at Danmark ikke har fulgt Sverige og andre gode lande i at anerkende Palæstina som en stat. De ting, der foregår i Palæstina, er en sort plet i verdenshistorien, og derfor skal Danmark selvfølgelig være med til at lægge pres på og bruge alle diplomatiske midler til at presse Israel og Palæstina til forhandlingsbordet.

 

Baggrund

Ni EU-lande og 136 af 193 medlemsstater i FN har allerede anerkendt Palæstina som stat. I januar 2015 åbnede den første palæstinensiske ambassade i Vesteuropa i Stockholm, efter at Sverige i 2014 anerkendte Palæstina.

Israels forsatte udvidelse af bosættelserne er en hindring for en fredsproces. USA's vicepræsident, Joe Biden, kritiserede i marts 2016 Israel for at ødelægge muligheden for fred gennem den systematiske udvidelse af bosættelser. Det sidste halve år har budt på en bølge af vold i Israel og i de besatte palæstinensiske områder. Frankrig har netop taget initiativ til en nye fredsproces.

En anerkendelse af Palæstina vil betyde, at styrkeforholdet mellem Palæstina og Israel bliver mere balanceret. Det kan være med til at fremme en forhandlet to-statsløsning. Samtidig vil en anerkendelse give mulighed for at udnytte det juridiske grundlag, der ligger i FN’s resolutioner.

 

B 192 Forslag til folketingsbeslutning om anerkendelse af en selvstændig palæstinensisk stat

http://www.ft.dk/samling/20151/beslutningsforslag/b192/index.htm

 

Torsdag, 2. juni 2016 - 16:37

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]