Gå til hovedindhold

Finansminister trækkes ind i sag om milliard-regning efter bankpakker


Enhedslisten trækker nu Finansminister Claus Hjort Frederiksen i samråd om nye oplysninger om en hidtil ukendt milliard-regning for bankpakkerne efter finanskrisen.

Beregninger fra nyhedsbureaet Reuters viste forleden, at regningen efter redningspakkerne til bankerne er langt større end hidtil antaget.  Da staten skulle skaffe penge til redningspakkerne udstedte den nemlig 30-årige statsobligationer til en rente på 4,5%. Renteudgifterne vil i lånets løbetid udløse 163 mia. kroner i rentebetalinger svarende til at hver hustand i Danmark årligt skal betale 3000 kr. 


Forligspartierne bag bankpakkerne har ment, at bankpakkerne gav et stort overskud. Men den glemte to poster i regnestykket: Bankernes skattefradrag, som de fik i forbindelse med redningerne, og den enorme renteudgift på 30 årige statslån, der blev udstedt som en del af statens hjælp til bankerne.

Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, siger:

- De nye oplysninger om prisen for bankpakkerne er chokerende læsning. Der er tale om en enorm milliard-regning, som almindelige danskere i en lang årrække skal betale. Forligspartierne bag bankpakkerne skylder i den grad en forklaring.

- Denne sag understreger igen det helt urimelige i den måde bankpakkerne blev skruet sammen på. Skatteyderne tog risikoen og har siden betalt en stor regning, mens bankerne selv er løbet med gevinsten. Alene i Danske Bank har aktionærerne tjent 145 milliarder kr. siden de blev reddet af skatteyderne.

- Enhedslisten mener, at de nye oplysninger skal belyses, og jeg indkalder derfor nu Finansministeren i et samråd i Finansudvalget, så den samlede regning for statens hjælp til bankerne kan gøres op. Samtidig vil jeg høre om regeringen vil tage initiativer, der kan sikre, at regningen sendes videre til bankerne selv – som i dag har milliard-overskud.

 

Enhedslisten har stillet følgende samrådsspørgsmål til finansministeren

1) Kan ministeren bekræfte, at staten, jævnfør Reuters, den 27. maj 2016, udstedte 30 årige obligationer for 87,6 milliarder kr. i 2008 til en rente, der var langt over den rente staten ellers betalte på statsgæld, som led i statens redning af danske banker under finanskrisen.

2) Kan ministeren bekræfte, at den samlede rentebetaling for disse 30 årige obligationer løber op i 87,6 milliarder kr.

3) Er ministeren enig i, at denne renteudgift bør indgå, når det staten indtægter og udgifter i forbindelse med bankpakkerne udregnes, ligesom også bankernes fradrag i forbindelse med bankpakkerne på indgå i udregningen.

4) Vil regeringen tage initiativer, der kan sikre at bankerne selv betaler en større del af regningen efter Bankpakkerne, fx gennem målrettede skatter eller afgifter.

Fakta:
Reuters om milliard-regningen: http://in.reuters.com/article/us-denmark-debt-crisis-idINKCN0YI0TJ
Finans.dk: http://finans.dk/live/erhverv/ECE8705893/skatteyderne-faar-gigantisk-ekstraregning-for-at-redde-bankerne/?ctxref=fplive

Tirsdag, 31. maj 2016 - 12:26

Emner

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]