Gå til hovedindhold

Taksøe: En blodig dag for verdens fattigste

Peter Taksøe-Jensens bud på en ny udenrigspolitik er nu offentliggjort. Udenrigspolitikken skal fokusere skarpere på Danmarks egeninteresser og på militæret. Det bliver den langsigtede udviklingsbistand, der kommer til at betale regningen. Det er vigtigt at huske hvilken økonomiske virkelighed, forslagene stilles i.

Christian Juhl, Enhedslistens udviklingsordfører, siger:

-  Meldingen er klar: Danske snævre egeninteresser skal i fokus, vi skal støtte tæt på Danmark, menneskerettigheder er ikke længere i fokus, der er ingen fokus på den ulighed (som både Obama og Verdensbanken nævner som de største udfordringer), og den langsigtede udviklingsbistand skal beskæres. Oveni skal militæret styrkes. Det kan vel bedst kaldes en moderne udgave af det klassiske begreb, imperialisme. Det er trist, meget trist.

-  Taksøe-rapporten skal desuden ses i den aktuelle økonomiske virkelighed: Dansk udviklingsbistand er ifølge en nylig offentliggjort rapport over en periode på 15 måneder faldet med næsten 6 mia. kr. pga. besparelser og øgede flygtningeudgifter. Det er en beskæring på 42 pct.

-  Danmark er blevet den største modtager af dansk udviklingsbistand I 2016 vil 4,4 mia. kr. gå retur til Danmark til at modtage flygtninge. Udgifter til flygtningemodtagelse finansieret af udviklingsbistanden steg i samme periode med 352 pct.

-  Danmark har opbygget en særlig status i FN gennem mere end 50 år. Den er nu alvorlig truet på grund af besparelserne. Alene bistanden til de danske samarbejdslande i Afrika vil falde med over 2 mia. kr. i perioden 2015-18.

  • - For udviklingsbistanden er Taksøes rapport en fortsættelse af den meget negative udvikling. I Enhedslisten vil vi en hel anden vej. Vores alternativ hedder  Kampen mod den globale ulighed. Det er vedhæftet.
BilagStørrelse
PDF icon Kampen mod den globale ulighed327.51 KB
Mandag, 2. maj 2016 - 13:28

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]