Gå til hovedindhold

Udenrigsministeren undlader at orientere Europaudvalget om vigtig sag om Vestsahara

EU-domstolen ECJ besluttede torsdag at annullere handelsaftalen mellem Marokko og EU, fordi den inkluderer Vestsahara.

 

Meget tyder på, at EU-ministrene på deres møde mandag i EU vil drøfte en anke af domstolens afgørelse. Udenrigsminister Kristian Jensen havde fredag møde med Folketingets Europaudvalg uden at orientere om sagen og dermed uden at få mandat i sagen.

Udviklingsordfører Christian Juhludviklingsordfører siger:

  • - EU's ministre bør mandag tage dommen til efterretning, så Vestsaharas rettigheder sikres.
  • - Hvis EU ønsker at tilegne sig naturrigdomme eller på anden måde at handle med Vestsahara, er de nødt til først at kontakte befolkningen i området. Det kan de ikke aftale med Marokko, der har besat Vestsahara.
  • - Det er uacceptabelt, at Danmarks udenrigsminister Kristian Jensen ikke har forelagt sagen for Folketingets Europaudvalg. Jeg har derfor henvendt mig til  Kristian Jensen om sagen, og jeg forventer, at han på mandagens møde både taler og stemmer imod, at dommen ankes. 
  •  
  • EU indgik for kort tid siden en fiskeriaftale, der på samme vis som handelsaftalen inddrager Vestsahara. Danmark stemte imod fiskeriaftalen.

Læs mere om dommen.

Søndag, 13. december 2015 - 12:25

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]