Gå til hovedindhold

Vores fattigdomsgrænse er utilstrækkelig

Danmarks fattigdomsgrænse fokuserer for smalt på indtægt og skjuler derfor reel fattigdom i Danmark, mener Finn Sørensen.

Fattigdomsgrænsen blev indført i 2013 og er alene defineret ud fra indtægt. Men en del familier, der tjener mere end grænsen foreskriver, er i praksis fattige. Det viser ny rapport fra analyseinstituttet Analyse & Tal.

Fattigdom handler om afsavn

Det kommer ikke bag på arbejdsmarkedsordfører Finn Sørensen, der fra starten har opfattet fattigdomsgrænsen som for lav og ensidigt defineret.

- Vi er glade for, at den tidligere regering fastsatte en fattigdomsgrænse som lovet. Men vi har hele tiden kritiseret grænsen for, at den ikke opfanger de mennesker, der om man så må sige er truet af økonomisk fattigdom, siger han.

- Reelt kan man ikke definere fattigdom alene ud fra indtægt uden at se på udgifter og livssituation. Hvad er der reelt at leve for? Hvilke konsekvenser og afsavn har du, når du har få penge at leve for? spørger han.

Fokus på problemet er en god start

Finn Sørensen mener, at vi har et stykke vej igen, før vi kan se os selv i øjnene som ordentlig velfærdsstat.

- At blive ekskluderet fra samfundet, fordi der simpelthen mangler økonomi til at deltage i de sædvanlige ting, der hører til et normalt liv, er en form for fattigdom, der ikke fremgår af de officielle statistikker. Det er et problem, mener han.

- Men selvom fattigdomsgrænsen er utilstrækkelig, så har det, at vi har fået en grænse, været med til at sætte fokus på fattigdom i det hele taget. Det er et vigtigt, første skridt. Nu skal vi tage de næste.

Tirsdag, 14. juli 2015 - 13:34

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]