Gå til hovedindhold

Dårligt arbejdsmiljø koster liv og helbred

Et bedre arbejdsmiljø kræver et stærkere Arbejdstilsyn. Det koster penge, og derfor nytter det ikke med svingende, midlertidige bevillinger, siger 3F’s arbejdsmiljøpolitiske chef, Ulla Sørensen til Altinget (24.6.2015).

Christian Juhl, Enhedslistens arbejdsmarkedspolitiske ordfører, siger: 


- Ulla Sørensen fra 3F har ret i, at et bedre arbejdsmiljø kræver et stærkt Arbejdstilsyn. Det kræver en bedre bemanding i form af faste stillinger, i modsætning til de sidste mange års kortere projektansættelser. Desuden skal Arbejdstilsynets have flere sanktionsmuligheder overfor virksomheder, der ikke kan eller vil sikre et sikkert og sundt arbejdsmiljø.

Men der skal mere til for at forhindre at 40.000 danskere årligt udsættes for alvorlige ulykker og 20.000 hvert år påføres erhvervssygdomme. Enhedslisten foreslår:

  • Alle ansatte skal kunne vælge en arbejdsmilj8repræsentant. Arbejdsmiljørepræsentanter skal have bedre uddannelse, bedre beskyttelse mod 
  • afskedigelse og ret til at gribe direkte ind, når kollegernes helbred er truet.
  • Fagforeningen skal have adgang til virksomhederne og besigtige arbejdsmiljøforholdene.
  • Arbejdsmiljørådgivning skal genindføres og alle jobområder skal være omfattet af rådgivning.
  • Der skal være arbejdsmiljøkrav i alle udbud, herunder kædeansvar.
  • Det psykiske arbejdsmiljø, herunder stress, skal kunne forfølges på samme måde som giftige kemikalier eller ulovlige stilladser.
  • Arbejdsmiljøloven skal strammes betydeligt op, således at arbejdsgivere mister retten til at drive virksomhed, hvis de ikke overholder loven. Direktører 
  • og arbejdsledere, som bryder loven skal kunne fratages deres ret til at udøve ledelse.
  • Langt flere arbejdsskader skal anerkendes – især psykiske arbejdsskader.
  • Dereguleringen fra EU af lovgivningen på arbejdsmiljøområdet skal bekæmpes.

Det positive ved at investere i et bedre arbejdsmiljø er, at pengene kommer hurtigt igen i form af sparede udgifter til sygedagpenge og sygehusudgifter. Der koster i dag samfundet mere end 64 mia. kr. om året at have et dårligt arbejdsmiljø i sygefravær, tabt produktion, medicin og sygehusudgifter. Oveni kommer den menneskelige smerte. En meget stor andel af dette beløb kan spares gennem en systematisk forebyggende indsats.

Fredag, 26. juni 2015 - 11:19

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]