Gå til hovedindhold

Enhedslisten kræver opgør med skatteaftalens udhuling af dagpengene

Enhedslisten vil på en kommende finanslov have annulleret den lavere regulering af dagpengene og andre overførsler, som regeringen og SF vedtog sammen med højrefløjen som en del af skatteaftalen i 2012. Udhulningen af overførslerne begynder netop næste år.

Politiken fortæller i dag, hvordan dagpengene i de kommende år vil blive mere og mere udhulede blandt andet som følge af den skattereform, som regeringen gennemførte sammen med højrefløjen i 2012.

Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, slår nu fast, at hvis Thorning genvinder magten, så vil det være et hovedkrav ved efterårets finanslovsforhandlinger for Enhedslisten, at den aftalte mindreregulering af overførselsindkomsterne annulleres, så arbejdsløse og syge ikke hægtes yderligere af den økonomiske udvikling.

Johanne Schmidt-Nielsen udtaler:

- Ingen er vist i tvivl om, hvad Enhedslisten mener om den asociale skattereform, der lod arbejdsløse, pensionister og syge betale for topskattelettelser. Det var én af regeringens og SF’s værste svinestreger. Særligt fordi der jo som bekendt lå en anden aftale med Enhedslisten klar og parat.

- Reelt betyder aftalen, at arbejdsløse og syge fra næste år og frem til mindst 2023 bliver afkoblet fra den almindelige økonomiske udvikling i samfundet omkring dem. Der er tale om en permanent omfordeling fra de fattigste til resten af samfundet, der bare bliver værre år efter år efter år.

- Hvis nedskæringen består, vil det betyde, at dagpengenes dækningsgrad falder permanent. Det bliver simpelthen markant dyrere for danskerne at blive arbejdsløse, syge eller gravide.

Grupper på overførselsindkomster halter allerede i dag efter lønudviklingen, og systemet sikrer i forvejen til overmåde, at folk på overførselsindkomster spænder livremmen ind, når resten af samfundet gør det. Det nye fra næste år er, at de fattigste skal gå med permanent stram livrem – uden at den bliver løsnet det mindste, når alle andre bliver rigere med samfundsudviklingen. Det er ikke acceptabelt.

- Vi vil ikke acceptere, at uligheden bare skal vokse videre i de kommende år. Det bliver et hovedkrav for os, hvis vi skal forhandle finanslov i efteråret, at den del af skatteaftalen annulleres, så arbejdsløse ikke efterlades på perronen.

Det dramatiske forhandlingsforløb om en skattereform i sommeren 2012 endte som bekendt med en aftale mellem regeringen, SF og højrefløjen. En aftale som medførte, at der fra næste år og frem til 2023 hvert år vil blive skåret i dagpengene og andre overførselsindkomster. En dagpengemodtager vil f.eks. have knap 13.000 kr. mindre om året på grund af reformen, der blandt andet skal finansiere skattereduktioner til de allerrigeste.

Det vil koste 190 millioner kr. at annullere mindrereguleringen i 2016 og i 2017 vil det koste yderligere 250 mio. kr. ifølge regeringens egen prognose i 2013-kroner.

Aktuelt

Regeringen skal blankt afvise Mærsks revolverpolitik

Mærsk har i dag meddelt, at Mærsk i begyndelsen af 2017 vil begynde nedlukningen af Tyra-platformen og dermed store dele af Nordsøproduktionen.
30. dec

EL kalder socialministeren i samråd om social arv på baggrund af ny bog

Ny bog om social arv og ulighed viser, at de sidste 10 års indsatser for udsatte børn har begrænsede resultater. Især fattigdom blandt børnefamilier forhindrer, at indsatser i folkeskole, på ungdomsuddannelser m.v. ikke virker, konkluderer forskerne bag.
22. dec

EU-Marokko handelsaftalen underkendt af EU-domstolen

Afgørelsen kan få vidtrækkende konsekvenser for danske virksomheder, der har opereret i Vestsahara EU og Marokko kan ikke lave handelsaftaler, der omfatter Vestsahara, uden at inddrage saharawierne.
22. dec

Nyheder fra kommuner, regioner og udvalg

Kontakt Enhedslisten

Landskontoret
Studiestræde 24, 1.
1455 København K
Tel. +45 33 93 33 24
CVR-nr. 18289393
[email protected]

Folketingsgruppen
Folketinget
DK-1240 København K
Tel. +45 33 37 50 50
[email protected]